Poliția turcă continuă arestarea susținătorilor lui Fethullah Gulen

Eduard Pascu / 17 dec 2019 / 13:32

Poliţia turcă a declanşat marţi două operaţiuni pentru arestarea a 278 de persoane acuzate de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, transmite EFE care prea agenţia Anadolu.

În zorii zilei, au fost reţinuţi 171 dintr-un total de 260 de suspecţi avuţi în vedere în cea mai mare dintre aceste acţiuni ale poliţiei. O a doua operaţiune vizează 18 persoane din Ministerul Sănătăţii, între care 10 medici care lucrează în spitale publice.

Toţi aceştia sunt acuzaţi că au utilizat un program special de comunicare al reţelei de susţinători ai clericului islamist Fethullah Gulen, acuzat de guvernul turc pentru puciul militar eşuat.

Pe de altă parte, primarul oraşului Urla (din provincia vestică Izmir), Ibrahim Burak Oguz, din formaţiunea de opoziţie Partidul Popular Republican, a fost arestat luni seara sub acuzaţia de apartenenţă la reţeaua gulenistă, considerată de Ankara drept organizaţie teroristă, şi de a fi purtat discuţii telefonice cu lideri ai aceleiaşi grupări.

Imediat după lovitura eşuată de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, autorităţile turce au început o imensă epurare în instituţiile statului contra susținătorilor lui Gulen, predicator exilat în Statele Unite, notează EFE.

Până în prezent, peste 130.000 de angajaţi din sectorul public au fost suspendaţi sau concediaţi, iar circa 50.000 de persoane acuzate de lovitură de stat sau terorism sunt în arest preventiv.

Vezi și: Turcia se opune apărării Poloniei și țărilor baltice. Ankara condiționează NATO

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy