Planul privind zona de securitate din Nordul Siriei va fi aplicat în etape

Eduard Pascu |
Data publicării:
membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan
membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Acordul încheiat de SUA cu Turcia în scopul stabilirii unei zone de securitate în nord-estul Siriei va fi pus în aplicare "în etape", primele operaţiuni urmând să înceapă rapid, a anunţat Pentagonul, transmite AFP.

"Suntem acum în proces de examinare cu omologii turci a opţiunilor privind crearea unui centru de operaţiuni comune", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pentagonului, comandantul Sean Robertson.

"Mecanismul de securitate va fi realizat în etape", a adăugat el. "SUA sunt pregătite să înceapă rapid anumite activităţi, în timp ce continuăm discuţiile cu Turcia".

Conform acordului încheiat săptămâna trecută între Ankara şi Washington la capătul unor negocieri dificile, "centrul de operaţiuni comune", care va avea sediul în Turcia, urmăreşte să coordoneze crearea unei "zone de securitate" în nordul Siriei.

Această zonă vizează crearea unui tampon între frontiera turcă şi teritoriile controlate de miliţia kurdă Unitatea de Protecţie a Poporului (YPG), susţinută de SUA, pe care însă Ankara o califică ca fiind "teroristă".

Controlul zonei de securitate ar trebui exercitat de o forță neutră

 

Fostul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, s-a exprimat public împotriva controlării de către Ankara a unei astfel de zone de securitate.

Într-un articol apărut luni în revista The National Interest, Votel consideră că dacă o astfel de zonă s-ar afla sub controlul Turciei "ar crea probleme tuturor părţilor implicate".


"Zonele de securitate sunt, în general, stabilite pentru a proteja populaţia din zonele de conflict şi sunt concepute, de obicei, pentru a fi neutre, demilitarizate şi concentrate pe obiective umanitare" a scris generalul american aflat acum în retragere, în articolul semnat împreună cu o expertă turcă de la Universitatea George Washington, Gönül Tol.

"Impunerea unei zone de securitate de 20 de mile (30 km) la est de fluviul Eufrat ar avea un efect contrar (celui scontat): deplasarea probabilă a peste 90% din populaţia siriană kurdă, înrăutăţirea situaţiei umanitare deja foarte dificile şi crearea condiţiilor pentru un conflict deosebit de grav, care ar presupune o desfăşurare militară prelungită", se mai arată în articol. 

Vezi și: Discuții între Turcia și SUA pentru o zonă tampon în nordul Siriei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel