Planul lui Trump privind Orientul Mijlociu. Liga Arabă a criticat aspru planul american

S.I. Catalin |
Data publicării:

Liga Arabă a criticat aspru miercuri planul american destinat să pună capăt lungului conflict israeliano-palestinian, denunţând 'o încălcare flagrantă a drepturilor legitime ale palestinienilor', potrivit France Presse.

Anunţat marţi la Washington de către preşedintele american Donald Trump, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, acest plan face numeroase concesii Israelului şi a fost respins cu virulenţă de către palestinieni.

,,Studiem minuţios perspectiva americană şi suntem deschişi tuturor eforturilor serioase în favoarea păcii'', a reacţionat miercuri secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Cu toate acestea, într-un comunicat emis la sediul Ligii Arabe din Cairo, el spune că 'o lectură preliminară a planului arată o încălcare gravă a drepturilor legitime ale palestinienilor'.

Nu se poate ajunge la o pace justă şi durabilă 'ignorând sau legitimând ocupaţia israeliană din 1967', subliniază liderul Ligii Arabe.

Planul 'reflectă o poziţie americană fără caracter juridic obligatoriu', a mai spus el, apreciind că numai conformitatea sa cu dreptul internaţional 'ar permite evaluarea pertinenţei sale'.

Printre numeroasele puncte sensibile ale proiectului american figurează anexarea de către Israel a coloniilor înfiinţate în Cisiordania ocupată din 1967, în special Valea Iordanului, care - potrivit planului - trebuie să devină frontiera de est a Israelului.

Planul american stabileşte Ierusalimul drept 'capitala indivizibilă a Israelului' şi propune crearea unei capitale a statului palestinian limitată la suburbiile Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de Israel, care apoi l-a anexat, dar comunitatea internaţională nu a recunoscut aceasta, potrivit Agerpres.

O reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din ţările arabe, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, urmează să aibă loc sâmbătă, la Cairo, pentru a lua în discuţie planul american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel