Planul lui Trump privind Orientul Mijlociu. Liga Arabă a criticat aspru planul american

S.I. Catalin / 29 ian 2020 / 14:21

Liga Arabă a criticat aspru miercuri planul american destinat să pună capăt lungului conflict israeliano-palestinian, denunţând 'o încălcare flagrantă a drepturilor legitime ale palestinienilor', potrivit France Presse.

Anunţat marţi la Washington de către preşedintele american Donald Trump, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, acest plan face numeroase concesii Israelului şi a fost respins cu virulenţă de către palestinieni.

,,Studiem minuţios perspectiva americană şi suntem deschişi tuturor eforturilor serioase în favoarea păcii'', a reacţionat miercuri secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Cu toate acestea, într-un comunicat emis la sediul Ligii Arabe din Cairo, el spune că 'o lectură preliminară a planului arată o încălcare gravă a drepturilor legitime ale palestinienilor'.

Nu se poate ajunge la o pace justă şi durabilă 'ignorând sau legitimând ocupaţia israeliană din 1967', subliniază liderul Ligii Arabe.

Planul 'reflectă o poziţie americană fără caracter juridic obligatoriu', a mai spus el, apreciind că numai conformitatea sa cu dreptul internaţional 'ar permite evaluarea pertinenţei sale'.

Printre numeroasele puncte sensibile ale proiectului american figurează anexarea de către Israel a coloniilor înfiinţate în Cisiordania ocupată din 1967, în special Valea Iordanului, care - potrivit planului - trebuie să devină frontiera de est a Israelului.

Planul american stabileşte Ierusalimul drept 'capitala indivizibilă a Israelului' şi propune crearea unei capitale a statului palestinian limitată la suburbiile Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de Israel, care apoi l-a anexat, dar comunitatea internaţională nu a recunoscut aceasta, potrivit Agerpres.

O reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din ţările arabe, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, urmează să aibă loc sâmbătă, la Cairo, pentru a lua în discuţie planul american.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy