Planul de secesiune al sârbilor bosniaci a fost amânat din cauza războiului din Ucraina

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina - Facebook

Liderul sârb bosniac Milorad Dodik a declarat, luni, că războiul din Ucraina i-a forţat pe naţionaliştii sârbi bosniaci să amâne planurile de retragere a republicii lor din instituţiile naţionale ale Bosniei şi Herţegovinei.

În timpul unei sesiuni parlamentare a Republicii Srpska consacrată situației politice și de securitate, Milorad Dodik, a cerut sprijin împotriva impunerii de sancțiuni Rusiei ca urmare a intervenției  Ucrainei.

Dodik a declanșat cea mai gravă criză politică din Bosnia și Herțegovina de la sfârșitul războiului din anii 1990, după ce a declarat la sfârșitul anului trecut că Republica Srpska, entitatea etnică sârbă, se va retrage din armata comună a țării, din cel mai înalt organ judiciar și din administrația financiară.

Parlamentul Republicii Srpska a votat în decembrie pentru demararea unei moțiuni menită să prevadă calea secesiunii de instituțiile naționale bosniace. "Condițiile politice schimbate” cauzate de războiul din Ucraina au provocat o întârziere, a afirmat Dodik, al cărui plan este susținut de Moscova.

Dodik, membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei, a cerut în repetate rânduri secesiunea entității sârbe de restul Bosniei, pe care a numit-o un "experiment al comunității internaționale" și un "stat imposibil și impus".

Comunitatea internațională a reiterat că separarea armatei, poliției și administrației fiscale a unității sârbe de guvernul central al Bosniei și Herțegovinei ar fi în conflict cu Acordurile de la Dayton din 1995 care au pus capăt războaielor din Bosnia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel