„Pista 1.5”: Canale diplomatice între SUA și Rusia. Dacă Rusia ar simți că pierde Crimeea aproape sigur ar recurge la arme nucleare tactice

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Kremlin
Foto: Kremlin

Între foști înalți oficiali de securitate națională din SUA și membri de rang înalt ai Kremlinului sunt în desfășurare discuții diplomatice secrete, după cum susține The Moscow Times citând un fost oficial american implicat direct în discuții.

La începutul acestei luni, rețeaua americană NBC a informat pentru prima dată despre existența acestor discuții pe canalele “din spate”, care implică foști oficiali americani angajați într-un dialog discret cu Kremlinul, și în cadrul cărora a avut loc inclusiv o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în efortul de a pune bazele negocierilor menite să pună capăt războiului din Ucraina.

 

„Pista 1.5 diplomatică”. Canale de comunicare între SUA și Rusia

 

Cunoscute sub numele de diplomație pe pista 1,5 (track 1.5 diplomacy), aceste discuții ascunse permit ambelor părți să înțeleagă liniile roșii ale celeilalte și să atenueze potențiale escaladări, servind ca punte de legătură între negocierile guvernamentale oficiale (pista 1) și dialogurile neoficiale la nivel de experții (pista 2).

„Există o nevoie eminentă de diplomație pe pista 1.5 atunci când lumea se închide așa cum a făcut-o acum”, a declarat sub condiția anonimatului fostul oficial american, precizând că astfel de întâlniri între SUA și oficialii de la Kremlin au avut loc cel puțin de două ori pe lună, adesea în format online.

„Am vizitat Moscova cel puțin o dată la trei luni”, a spus oficialul.

Stând alături de înalți oficiali și consilieri ai Kremlinului, s-a putut observa că cea mai mare problemă era că rușii nu pot articula exact ce doresc și ce nevoi au.

„Nu știu să definească victoria sau înfrângerea. De fapt, unele dintre elitele cu care am vorbit nu și-au dorit niciodată războiul, spunând chiar că a fost o greșeală totală”, a declarat acesta. „Dar acum sunt în război – suferința unei înfrângeri umilitoare nu este o opțiune pentru astfel de persoane.”

„Am precizat că SUA sunt pregătite să abordeze în mod constructiv preocupările de securitate națională a Rusiei”, a adăugat fostul oficial, îndepărtându-se astfel de linia oficială a SUA de a constrânge financiar Rusia și de a o izola pe plan internațional, pentru a o împiedica astfel să continue.război împotriva Ucrainei.

„O încercare de a izola și de a paraliza Rusia până la umilință sau colaps ar face ca negocierea să fie aproape imposibilă – vedem deja acest lucru în reticența oficialilor de la Moscova”, a spus el.

„De fapt, am subliniat că SUA au nevoie și vor continua să aibă nevoie de o Rusie suficient de puternică pentru a crea stabilitate de-a lungul periferiei sale. SUA vor o Rusia cu autonomie strategică pentru ca SUA să avanseze oportunitățile diplomatice în Asia Centrală. Noi, cei din SUA, trebuie să recunoaștem că o victorie totală în Europa ar putea dăuna intereselor noastre în alte zone ale lumii.”

„Asta nu înseamnă că abandonăm Ucraina sau Europa”, s-a grăbit să precizeze fostul oficial. „Mai degrabă, vrem să găsim modalități de a garanta independența Ucrainei în timp ce readucem Rusia ca un jucător mai creativ în securitatea europeană”.

„Puterea Rusiei”, a concluzionat acesta „nu este neapărat un lucru rău”.

În ceea ce privește aprofundarea relației Rusiei cu China, fostul oficial a recunoscut că ruperea completă a legăturilor dintre Moscova și Beijing era nerealistă. Cu toate acestea, în SUA se consideră că ar trebui depuse eforturi pentru a limita amploarea acestei relații. 

Scopul Washingtonului este să atingă un echilibru care să prevină o consolidare copleșitoare a puterii ruse, încurajând în același timp oportunitățile diplomatice în Asia, unde Moscova joacă un rol semnificativ.

Atât SUA, cât și Rusia ar fi trebuit să folosească o mai mare imaginație strategică în deceniile de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a susținut oficialul în continuare. În ultimii ani, Moscova a devenit deosebit de frustrată după ce administrația Biden nu a acordat prioritate eforturilor de refacere a legăturilor tensionate dintre SUA și Rusia.

Astfel, administrația Biden și-a dat seama – deși prea târziu – că Rusia a căutat să fie luată în serios, comasarea trupelor la granițele Ucrainei în 2021 fiind o tactică de a atrage atenția.

„A existat o lipsă gravă a dialogului susținut între SUA și Rusia privind securitatea europeană”, a spus fostul oficial, „și negocierile noastre de la începutul anului 2022, înainte de invazia pe scară largă ar fi trebuit să rămână confidențiale, dar Rusia a lăsat să se scurgă detaliile discuțiilor. Acest lucru a făcut procesul de negociere mult mai dificil.”

Oficialul a recunoscut, totuși, că, indiferent de cât de multă muncă ar putea întreprinde acum SUA, mai devreme sau mai târziu Rusia și Ucraina vor trebui să stea împreună la masa negocierilor.

„Am sugerat crearea unui număr de canale diplomatice pentru a satisface dorințele tuturor părților implicate”, a declarat acesta. „În primul rând, trebuie să existe un canal serios dintre SUA și Rusia, deoarece acestea sunt singurele două țări suficient de puternice pentru a negocia securitatea în Europa. Trebuie să existe, desigur, un canal între Ucraina și Rusia, altul între Rusia și UE; și unul între Rusia și Sudul Global”.

În timpul discuțiilor, a devenit evident că șansele Ucrainei de a-și recâștiga teritoriile ocupate erau extrem de mici. Crimeea rămâne o problemă deosebit de controversată, deoarece Ucraina își afirmă intenția de a-și revendica regiunea pe care Rusia a anexat-o în 2014.

 

„Dacă Rusia ar simți că ar putea pierde Crimeea, aproape sigur ar recurge la utilizarea armelor nucleare tactice”

 

2. Foto: Mini... (rusia-arme-nucleare_58699300.jpg)

Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Oficialul a menționat că Washingtonul s-a oferit, de asemenea, să ajute la organizarea de referendumuri corecte în teritoriile ocupate de ruși în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în care locuitorii vor vota dacă doresc să facă parte din Ucraina sau Rusia.

Se pare că Rusia a refuzat această ofertă, susținând că deja a anexat teritoriile în urma referendumurilor din septembrie 2022.

Fostul oficial apreciază că s-a ajuns la un impas inclusiv în discuțiile secrete aflate în derulare. „În diplomația rusă, totul este acum legat, construit în jurul războiului, ceea ce face imposibilă desfășurarea unor forme productive de diplomație.”

Problema este în mod special cu Putin, și mai puțin cu elita rusă în ansamblu său, a explicat acesta.

„Putin este blocajul major pentru orice progres”, a spus el. „Administrația americană a făcut cel puțin o încercare de a vorbi cu Kremlinul, dar Putin personal a refuzat”.

Din acest motiv, susține acesta, Washingtonul „ar trebui să înceapă să ajungă la elita rusă anti-război și să înceapă să facă progrese cu ei”. Dacă ar exista un sprijin în rândul elitei pentru un alt lider, a spus el, „înlăturarea lui Putin nu ar fi imposibilă”.

Trebuie precizat că, în urma publicării materialului de către The Moscow Times, Consiliul Național de Securitate al Casei Albe a declarat că SUA nu a cerut niciunei categorii de oficiali să deschidă un astfel de canal de comunicare cu Rusia.

„Statele Unite nu le-au cerut foștilor sau prezenților oficiali să deschidă un canal secundar și nu caută un astfel de canal. Nu transmitem niciun mesaj prin alții”, a scris joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adam Hodge. „Când afirmăm că nu spunem nimic despre Ucraina fără Ucraina, vorbim serios.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel