Piloții turci și pakistanezi se vor confrunta, în premieră, cu avioanele de luptă Rafale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avion de luptă francez Rafale, sursă foto: MBDA
Avion de luptă francez Rafale, sursă foto: MBDA

Piloți militari din Turcia și Pakistan vor avea ocazia să cunoască mai îndeaproape avioanele de luptă Rafale, în cadrul exercițiului internațional Vulturul Anatolian (Anatolian Eagle-2021), din perioada 21 iunie – 3 iulie, de la baza Konya din Turcia.

Potrivit informațiilor publicate de Forțele Aeriene turce, scopul exercițiului este „schimbul de experiență între toți participanții, într-un mediu operațional cât mai apropiat de zonele de război, precum și creșterea nivelului de pregătire în vederea desfășurării operațiilor combinate”.

La exercițiu, participă patru avioane Rafale din cadrul Forțelor Aeriene ale Qatarului, care se vor confrunta în premieră cu aeronave militare ale Turciei și Pakistanului. India, adversarul tradițional al Pakistanului și-a înzestrat recent Forțele Aeriene cu avioane Rafale, în timp ce Grecia va primi primele aparate Rafale spre sfârșitul acestui an.

Din partea Forțelor Aeriene turcești, în exercițiu sunt implicate 38 de avioane de luptă multirol F-16C/D, o dronă de atac ANKA-S, care va participa pentru prima dată la un exercițiu internațional, precum și un avion-cisternă KC-135R.

Forțele Aeriene ale Pakistanului participă cu cinci avioane de luptă multirol JF-17. Azerbaidjanul aduce două avioane de vânătoare MiG-29 și două avioane SU-25, de atac apropiat la sol, în timp ce NATO pune la dispoziție o aeronavă E-3A Sentry pentru misiuni de avertizare timpurie și control.

Pe parcursul exercițiului, vor fi certificate, pentru prima dată, subunitățile din Forțele Aeriene ale Turciei angajate în Forța de Răspuns NATO (NRF). În acest sens, se va evalua nivelul de pregătire pentru luptă și  interoperabilitatea a șase avioane F-16, a unui avion-cisternă KC-135R și a șase grupe de apărare antiaeriană echipate cu sisteme Stinger, puse la dispoziție de Turcia în cadrul Forței Întrunite de Înaltă Pregătire (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force) a NRF, se precizează într-un articol al publicației Defenceturk.

Pe lângă elementele de forțe aeriene, la exercițiu mai participă două fregate și două nave purtătoare de rachete ale Marinei Turciei.

În calitate de observator, participă echipe din Bangladesh, Belarus, Bulgaria, Burkina Faso, Georgia, Iordania, Irak, Japonia, Kosovo, Liban, Malaezia, Nigeria, Oman, România, Suedia, Tunisia, Ucraina și Ungaria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel