Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene se vor alătura ''primului val" de pregătire la centru de antrenament F-16 din România

Cristian Soare |
Data publicării:

Piloții ucraineni vor face parte din "primul val" de pregătire pentru F-16 în noile centre de pregătire din România. În cadrul unei conferințe de presă comune de ieri cu președintele României, Klaus Iohannis, la București, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "există o decizie extrem de importantă de a antrena piloți F-16 în România".

,,Este în curs de înființare un centru de pregătire a piloților și am discutat cu domnul președinte despre cum să accelerăm această pregătire și am convenit ca piloții ucraineni să fie incluși în primul val de pregătire", a spus Zelenski.

El a adăugat că l-a informat pe Iohannis despre situația de pe câmpul de luptă și despre nevoile de apărare ale Ucrainei.



,,Vor fi vești bune în ceea ce privește artileria și sistemele de apărare aeriană, vă mulțumesc foarte mult pentru asta", a spus Zelenski.

În august, România a declarat că așteaptă documentele necesare pentru a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16. La acel moment, șeful guvernului român a declarat că toată logistica fusese deja pregătită.

Anterior, presa română a relatat că o bază aeriană din România fusese aleasă pentru antrenamentul ucrainenilor, iar luna preconizată pentru începerea antrenamentului era august.



Danemarca intenționează, de asemenea, să extindă ''coaliția avioanelor de luptă” pentru a furniza catre Forțele Armate ale Ucrainei avioane de luptă F-16. Această inițiativă include instruirea mai multor piloți ucraineni pentru a pilota aceste avioane de luptă.

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a anunțat acest lucru la 9 octombrie 2023, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a NATO.

De asemenea, autoritățile daneze vor trebui să pregătească permise speciale de export, infrastructură și lanțuri logistice care să permită livrarea F-16 în Ucraina.

La sfârșitul lunii septembrie, Statele Unite au început pregătirea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor de luptă F-16.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel