Piloții ucraineni zboară deja cu F-16. Etapele finale de instrucție se desfășoară în două state NATO, dar nu și la Centrul de pregătire din România

F-16 olandeze, aflate la Baza 86 Fetești
F-16 olandeze, aflate la Baza 86 Fetești

Două grupuri de piloți ucraineni își perfecționează deja în mod direct abilitățile pe avioanele moderne de luptă F-16, dezvăluie purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Ilya Yevlaș, pentru televiziunile naționale.

„Câteva dintre grupurile noastre (de piloți) se antrenează în diferite țări care fac parte din așa-numita „Coaliție Aeriană”. E vorba de diferite țări , inclusiv SUA, Danemarca, Franța și altele”, a menționat oficialul.

Se pare că pregătirea pe avioanele de luptă F-16 se desfășoară, în prezent, în doar două facilități - în SUA și în Danemarca, la Baza Aeriană Skrydstrup.

”Cele două grupuri avansate (de piloți) sunt în Danemarca și SUA. Acolo ei își perfecționează deja în mod direct abilitățile pe aeronava F -16”, a mai spus Ilya Yevlaș, cel care l-a înlocuit săptămânile trecute pe fostul purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat.

De remarcat faptul că Centrul European de Pregătire F16  din România nu a fost menționat de oficialul ucrainean ca fiind una din facilitățile unde se desfășoară procesul de instruire al piloților ucraineni de F-16.

Amintim că România a inaugurat, în noiembrie 2023, Centrul de instruire F-16, de la Baza 86 Aeriană din Fetești. Până acum, la Centrul de pregătire din România au ajuns opt aeronave F-16. Primele cinci aeronave au ajuns în noiembrie, iar alte trei aeronave ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Fetești pe 19 martie a.c.

Centrul de instrucție F-16 din România este funcțional, piloții români începând antrenamentele pe avioanele F-16 încă din luna ianuarie a.c. Totuși, nu este încă clar când vor începe și piloții ucraineni antrenamentele la Centrul de la Fetești.

 

Etapele inițiale de pregătire - în UK și Franța

 

Potrivit lui Yevlash, un alt grup care își continuă pregătirea s-a mutat acum din Marea Britanie în Franța. „Ei deja zboară – stăpânesc avioane ușoare”, a clarificat el.

De asemenea, conform informațiilor sale, un grup de piloți urmează un antrenament la sol în Marea Britanie (posibil prima etapă a programului de pregătire pentru trecerea la F-16). "Ei studiază limba acolo, pentru că este una dintre direcțiile prioritare. Deoarece utilizarea aeronavelor F-16 necesită cunoașterea corespunzătoare a limbii engleze", a remarcat Yevlash.

El a adăugat că, pe lângă piloți, sunt pregătiți mai mulți specialiști tehnici, inclusiv ingineri pentru întreținerea F-16. După întoarcerea în Ucraina, aceștia vor deveni instructori pentru colegii lor ucraineni.

Amintim că acum două săptămâni, ministerul britanic al Apărării a raportat că 10 piloți ucraineni au absolvit cursurile de bază și pregătirea lingvistică în țară.

Ulterior, aceștia vor merge la cursuri de pregătire avansată desfășurate de Forțele Aeriene Franceze, urmând ca într-o etapă mai avansată să învețe să zboare cu avioane de luptă F-16.

În luna februarie a acestui an, ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat că avioanele de luptă F-16 ar putea fi văzute în Ucraina în iunie.

Pe 20 august 2023, președintele Zelenski, în urma rezultatelor negocierilor cu premierul olandez Mark Rutte, a anunțat că Ucraina va primi 42 de avioane de luptă americane F-16 dintr-o țară parteneră după antrenarea piloților și inginerilor. Pe măsură ce va trece la aeronavele F-35, Olanda va transfera Ucrainei toate avioanele de luptă F-16 (o parte dintre acestea fiind dislocate la Centrul de instruire F-16 din România pentru antrenamentul piloților).

În aceeași zi, premierul danez Mette Frederiksen a anunțat că va preda Ucrainei 19 avioane de luptă. În același timp, la începutul lunii octombrie a anului trecut, Frederiksen a spus că Danemarca urmărește să crească oferta de avioane de luptă americane F-16 către Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel