Piloți moldoveni, ținuți ostatici și blocați la Moscova

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sursa foto: TVR MOLDOVA
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Delegația Republicii Moldova, detașată ieri la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova, nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați, potrivit publik.md.

Singurele detalii obținute de către reprezentanții MAEIE în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt ca cei doi cetățenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale.

Pentru moment, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetățenii eliberați din prizonierat și a demara procedurile necesare aducerii de urgenţă a acestora în Republica Moldova. În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicată de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri. Au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment.

În componenţa echipei MAEIE deplasata la Moscova se afla și un cadru medical, care imediat ce se va permite accesul la cetățenii moldoveni, va evalua starea de sănătate a acestora și va acorda asistența necesară pentru ca ei să ajungă în cele mai bune condiții acasă.

Preşedintele Parlamentului din R.Moldova, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că a blocat procesul de eliberare piloților moldoveni. Oficialul susţine că foştii prizonieri urmau să fie aduşi acasă încă de acum 4 luni, când au fost finalizate negocierile, dacă nu s-ar fi implicat Igor Dodon, care şi-a dorit ca eliberarea lor să fie folosită într-un mod cinic în campania electorală.
Mai mult, pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

O delegaţie a ministerului de Externe de la Chişinău a zburat aseară la Moscova pentru a-i aduce astăzi acasă pe ostaticii moldoveni eliberați din Afganistan. Între timp, preşedintele Igor Dodon încearcă să zădărnicească acest lucru şi face apeluri disperate către autorităţile de la Moscova ca să nu permită revenirea lor în Moldova cu delegaţia oficială. Declaraţiile au fost făcute de liderul formaţiunii Partidului Nostru, Renato Usatîi, într-o intervenție live pe Facebook.

Cei doi moldoveni au fost luaţi ostatici de talibani în luna noiembrie 2015 după ce elicopterul în care se aflau a fost doborât într-o provincie afgană. Un al treilea cetăţean moldovean, tot pilot, a murit şi a fost adus în ţară în luna decembrie a aceluiaşi an. Elicopterul participa la misiuni desfăşurate sub egida ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel