Piesa centrală pentru F-35 Block 4. Modernizarea sistemului de război electronic pentru a face față noilor amenințări

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35 @official Website
Sursă foto: F-35 @official Website

Compania BAE Systems va moderniza sistemul de război electronic al aeronavei F-35, în baza unui contract de 493 milioane dolari acordat de Lockheed Martin.

Potrivit anunțului din 15 decembrie al BAE Systems, noul sistem va intra în compunerea avioanelor F-35 începând cu Lotul 17 din 2024.

„Acest contract oferă finanțare pentru dezvoltarea și maturizarea liniei de bază hardware Block 4 EW” a F-35, a precizat Lisa Aucoin, vicepreședintele BAE Systems pentru soluții F-35. Când va fi complet, upgrade-ul va aduce „capabilități de discriminare [de a face deosebire între semnale electromagnetice – nota autorului] pentru a depăși amenințările emergente și în evoluție”, a adăugat Aucoin.

Modernizarea sistemului EW (electronic warfare) este considerată piesa centrală a îmbunătățirilor F-35 Block 4, făcute posibile de noile procesoare instalate în cadrul programului Tech Refresh 3.

 

Actualizarea va îmbunătăți capabilitățile de atac electronic a aeronavelor de generația a V-a F-35 Lightning II 

 

2. F-35, surs... (f-35-us-navy-sua_57746500.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Contractul va oferi un hardware de bază mai puternic pentru sistemul AN/ASQ-239 EW. Actualizarea va „îmbunătăți conștientizarea situației, capabilitățile de atac electromagnetic și pe cele de contramăsuri electronice, prin introducerea de noi senzori și o procesare mai puternică a semnalului”, a informat BAE într-un comunicat de presă.

AN/ASQ-239 „colectează și procesează energia electromagnetică în medii contestate și caracterizate de o densitate mare de semnale”, a precizat Aucoin. „Combină capabilitățile EW ofensive și defensive, inclusiv avertizare radar în bandă largă și suprimare radar, asistență pentru țintire și contramăsuri multi-spectrale pentru a oferi conștientizare a situației și autoprotecție.”

Sistemul are o arhitectură modulară, care permite efectuarea de upgrade-uri mai eficiente „pentru flota de F-35 din întreaga lume”.

Sistemul AN/ASQ-239 modernizat „va fi utilizat și pe alte platforme pentru a se asigura că toți luptătorii dispun de cea mai avansată capabilitate EW” și va permite forțelor prietene să „depășească amenințările în evoluție”, a mai declarat Aucoin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel