Petrolier rusesc reţinut de Ucraina. ONU face apel la evitarea unei escaladări a situaţiei în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data publicării:

Organizația Națiunilor Unite solicită Rusiei și Ucrainei să evite escaladarea situaţiei în Marea Neagră și să dea dovadă de reținere. Apelul în acest sens a fost lansat joi, de către purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că a sechestrat un petrolier rusesc în portul ucrainean Ismail.

,,Îndemnăm, din nou, părţile să se abțină de la acțiuni și retorici periculoase și să respecte în totalitate dreptul internațional" - a declarat Haq. Totodată, oficialul a menţionat că ONU "subliniază necesitatea de a evita orice escaladare".

Potrivit SBU, petrolierul rusesc sechestrat în portul Ismail din regiunea Odesa a fost implicat într-un incident petrecut în noiembrie 2018, la intrarea în Strâmtoarea Kerci, în urma căruia Rusia a capturat trei nave militare ale Ucrainei şi a reţinut 24 de marinari ucraineni.

Joi seară, echipajul petrolierului rusesc reţinut în portul Ismail a fost eliberat de autoritățile ucrainene, dar nava rămâne în continuare în custodie.

Amintim că, Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu Parchetul militar ucrainean, a identificat şi reţinut joi un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare în incidentul naval din noiembrie 2018 în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipaje (24 de marinari), amplasând un petrolier rusesc chiar în faţa strâmtorii Kerci pentru a împiedica accesul vaselor ucrainene. Motivul sechestrării navelor ucrainene a fost, potrivit Moscovei, presupusa încălcare a apelor sale teritoriale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel