Ministrul ungar de externe și Bogdan Aurescu, declarații comune de presă| Aurescu: Invităm la detensionarea relațiilor bilaterale dintre România şi Ungaria

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a efectuat marți o vizită oficială în România în care s-a întâlni la București cu Bogdan Aurescu, alături de care a susținut o conferință de presă la sediul MAE.

,,Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă. La început am fost reticent în legătură cu organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon’’, a precizat Bogdan Aurescu.

,,Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare. MAE s-a abținut să reacționeze pentru a evita deteriorarea și să ducă la detensionarea momentelor tensionate şi manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă’’, a mai precizat ministrul român de externe în cadrul conferinţei de presă.

,,Pentru România, Tratatul de la Trianon este consfințirea actului de la 1 decembrie, moment principal de referință al creării statului român modern. Nu contestăm dreptul Ungariei de a comemora momente istorice. Interpretarea diferită a faptelor istorice e posibilă, dar să privim spre viitor, în spiritul sec 21'', a punctat Aurescu.

,,În pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, MAE s-a abținut să reacționeze, a urmărit să evite deteriorarea și să ducă la detensionarea acestor momente. tensionate. Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă dintre România și Ungaria ca state evcine, parteneri strategice, state membre UE, state aliate NATO'', a mai spus Bogdan Aurescu.

,,Respectăm celelalte națiuni, dar ne așteptăm și noi la respect. Interesul nostru și a celor peste un milion de maghiari din Transilvania este pentru o relație bună. Colegii din România să privească maghiarii din Transilvania ca pe o legătură solidă. Noi astfel privim comunitatea română'', a precizat ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto.

Înaintea sosirii la București, șeful diplomației de la Budapesta a avut o postare pe Facebook în care recunoaște că relația bilaterală nu a fost marcată în ultimele săptămâni de un respect reciproc, dar transmite că Ungaria se străduiește să aibă o relație bună cu vecinii.

Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Peter Szijjártó.

Tensiunile de natură diplomatică dintre București și Budapesta a crescut în ultima perioadă, începând de la atacul ministrului ungar de Externe la adresa ambasadorului român la Budapesta și a continuat cu declarația președintelui Klaus Iohannis despre proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Ungaria a reacționat în scandalul Ținutului Secuiesc. Budapesta îl acuză pe Klaus Iohannis de 'incitare la ură'

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat la momentul respecitv, printr-un comunicat de presă, după ce ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a criticat declaraţiile preşedintelui României, legate de proiectul de lege vizând autonomia Ţinutului Secuiesc, adoptat tacit în Camera Deputaţilor şi respins ulterior de Senat.

MAE îl pune la punct pe ministrul de Externe al Ungariei: Atitudinea denotă lipsă de respect la adresa României

,,MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români. De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc’’, a răspuns la momentul respective, Ministerul Afacerilor Exerne din România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel