Peste 100 de militari britanici din forțele speciale au fost trimiși în Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțe de elită britanice din SAS (Special Air Service), SBS (Special Boat Service), Regimentul Special de Recunoaștere (Special Reconnaissance Regiment) și Grupul de Sprijin al Forțelor Speciale (Special Forces Support Group) au fost desfășurate în Ucraina, în calitate de consilieri militari, potrivit unui articol de sâmbătă al cotidianului britanic Mirror.

Marea Britanie a reușit să trimită un număr atât de mare de militari specializați în operații speciale deoarece nu se mai acționează în Afganistan. Deși SAS și SBS sunt încă în Siria și Irak, se crede că numărul de militari aflați în cele două țări este relativ mic.

Militarii britanici vor ajuta la pregătirea forțelor speciale ucrainene în tactici de contrainsurgență, acțiuni specifice pentru lunetiști și sabotaj.

O sursă a declarat pentru Mirror: „Forțele speciale ale Regatului Unit au fost desfășurate în regiune pentru a ajuta și a consilia armata ucraineană. Au un set larg de abilități care, fără îndoială, vor fi foarte utile forțelor ucrainene.”

Cel puțin 1.500 de militari britanici antrenați în acțiuni pe timp de iarnă sunt acum dislocați în Estonia, care se învecinează cu Rusia.

Comentariul autorului: Cea mai cunoscută unitate britanică de forțe speciale este SAS (Special Air Service). Înființată în timpul celui de-al doilea război mondial are multe misiuni la activ.

Nu sunt furnizate informații oficiale despre acțiunile în care a fost implicată, dar se cunoaște că militari ai unității au participat la operații în Iran (1980), Irak (1991 și după 2003), Insulele Falkland (pe timpul războiului cu Argentina 1982), Balcani (Bosnia, Serbia, Kosovo începând cu anii 90), Afganistan (în perioada ocupației sovietice din anii 80 și după 2001) etc. Unitatea, subordonată comandamentului forțelor terestre, este formată din trei regimente, din care unul (Regimentul 22 SAS, cu un efectiv de 400 – 600 de militari) este considerat de bază, iar celelalte două (regimentele 21 și 23) reprezintă rezerva.

SBS (Special Boat Service) face parte din forțele navale ale Regatului Unit, fiind o unitate similară cu echipele SEAL din Marina SUA, cu care de altfel a și colaborat în Afganistan. Unitatea a fost înființată în 1940 și este de nivel regiment.

Grupul de Sprijin al Forțelor Speciale este cea mai nouă unitate britanică de forțe speciale. A fost activată în 2006 la nivel batalion, ca unitate tri-servicii, adică poate îndeplini misiuni în toate mediile clasice de luptă (terestru, aerian și naval). Unitatea face parte din Regimentul de Parașutiști / Brigada 16 Asalt Aerian / Forțele Terestre.

Regimentul Special de Recunoaștere (SRR) a fost înființat în 2005, pentru a desfășura, sub acoperire, misiuni de supraveghere și recunoaștere, scutind SAS și SBS de acest gen de acțiuni. Deși, de regulă nu se intenționează implicarea unității în acțiuni de luptă - militarii SRR fiind înalt specializați în culegere de informații, în Afganistan cel puțin o echipă SBS a fost sprijinită pe teren de militari ai SRR.

În aprilie 2016, a fost dezvăluit faptul că membrii Regimentului Special de Recunoaștere au fost detașați la echipele MI6 din Yemen pentru a antrena forțele yemenite care luptă împotriva AQAP (al Qaeda din Peninsula Arabă), precum și pentru a identifica ținte pentru loviturile cu drone. Împreună cu SAS, au îndeplinit un rol similar în Somalia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel