Pentru prima dată aeronave de cercetare Poseidon P-8A au testat utilizarea rachetelor de atac

Cătălin Costea |
Data publicării:

Un atac coordonat cu rachete executat pe 1 iunie în cadrul exercițiului NATO din Norvegia a reprezentat prima utilizare a unor rachete de atac de către avioanele de supraveghere și recunoaștere Poseidon P-8A, a informat recent US Navy.

Cele trei avioane Boeing 737 adaptate pentru desfășurarea activităților specifice de cercetare aeriană au fost dotate suplimentar cu rachete aer-suprafață AGM-84D Harpoon și și-au demonstrat capacitatea de lovire în timpul exercițiului NATO cu durata de trei săptămâni At-Sea Demo/Formidable Shield 2021.

În cadrul exercițiului-test au fost lansate cu succes două rachete antinavă Harpoon împotriva unei barje țintă de pe coasta de est a Norvegiei.

"A avea aliați multinaționali, cu care suntem capabili să ne integrăm perfect în domeniile aerian și maritim, este esențial pentru obiectivele noastre strategice și operaționale din Atlanticul de Nord", a declarat Comandorul Johnny Harkins din cadrul Flotei a 6-a a SUA.

"Echipajele noastre de luptă și-au demonstrat expertiza în utilizarea aeronavelor P-8A pentru a îmbunătăți imaginea operațională comună în sprijinul operațiilor de atac", a declarat Harkins, care a subliniat că noua utilizare a rachetelor de atac oferă avioanelor P-8A capacitatea de a combate acțiunile navelor inamice identificate, în sprijinul operațiilor ofensive și al apărării forțelor proprii sau aliate.

Exercițiile At-Sea Demo/Formidable Shield 2021 sunt conduse de Statele Unite și sunt centrate pe poligonul Hebride din Scoția și pe facilitatea de apărare spațială Andoya din Andenes, Norvegia. La acestea participă 11 state, cu 16 nave, 10 aeronave și aproximativ 3.300 de militari.

Tot în cadrul acestor exerciții, distrugătorul francez Forbin, echipat cu sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă tip Aster 30, a lovit ținta reprezentată de o rachetă supersonică de croazieră care se deplasa cu aproximativ 8.000 km/h (6,7 mach), iar distrugătorul american USS Paul Ignatius a distrus ținte balistice utilizând rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3) similare celor utilizate și de sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel