Pentru a răspunde agresivității piloților ruși și atacurilor cu rachete ale diferitelor grupări, americanii vor echipa dronele de supraveghere MQ-9 Reaper cu armament de autoapărare

Cătălin Costea |
Data publicării:
Dronă de tip MQ-9B SkyGuardian americană. Photo credit: General Atomics Aeronautical Systems
Dronă de tip MQ-9B SkyGuardian americană. Photo credit: General Atomics Aeronautical Systems

General Atomics își propune să încheie anul viitor un contract de vânzare către un client militar american a noilor sale suporturi de acroșare a sistemelor antirachetă, de autoapărare, pentru dronele MQ-9 Reaper produse de companie, după cum a declarat un reprezentant al firmei.

Oferta vine după în ultimul an acest tip de drone de supraveghere, numite și Reaper, au fost hărțuite de piloții ruși sau doborâte de forțele Houthi.

Recenta doborâre a dronei ar fi putut fi prevenită dacă aceasta ar fi fost echipată cu suportul de sisteme de autoprotecție fabricat de General Atomics, a susținut președintele companiei Dave Alexander.

„Vom vinde câteva dintre acestea mai târziu în cursul anului viitor” unui client din SUA, a declarat Alexander într-un interviu la Dubai Air Show.

Până în prezent, nicio dronă MQ-9 din SUA nu este echipată cu acest suport. În 2021, U.S. Air Force - principalul operator american al Reaper - a amenințat că își va reduce achizițiile planificate pentru acest tip de drone din generația anilor 2000, considerând că nu vor putea supraviețui unui conflict cu Rusia sau China.

Sistemul pentru acroșarea echipamentelor și lansarea rachetelor, denumit pe scurt pod sau suport de armament, este dotat inclusiv cu un senzor radar de avertizare pentru a detecta rachetele care se îndreaptă spre dronă.

Dacă drona ar fi echipată cu o rachetă aer-aer, „vă garantez că pilotul de luptă rus nu s-ar mai încurca cu noi dacă ar știi că îl putem doborî”, a ținut să precizeze președintele General Atomics.

Potrivit acestuia, dacă Forțele Aeriene ale SUA decid să cumpere suporturile, care costă aproximativ 4 milioane de dolari bucata, nu ar avea nevoie de câte unul pentru fiecare dintre cele peste 300 de MQ-9 ale sale. Suportul este transferabil și este indicat să fie atașat doar dronelor care zboară peste puncte fierbinți.

Forțele Aeriene ale SUA au anunțat la începutul acestui an că vor cumpăra trei MQ-9B SkyGuardian, o versiune mai nouă a dronei, pentru Comandamentul Operațiilor Speciale. Serviciul vrea să experimenteze utilizarea dronei ca „aeronavă-mamă” pentru a efectua mai multe tipuri misiuni și a lansa drone mai mici, a subliniat Alexander, adăugând că General Atomics va demonstra acest concept chiar în acest an.

La Dubai Airshow (13-17 noiembrie), compania continuă discuțiile cu privire la o înțelegere de vânzare către Emirate Arabe Unite a 18 aparate MQ-9B, o înțelegere care a fost aprobată de guvernul SUA în 2020, dar a fost ulterior condiționată de Emirate de solicitarea controversată a 50 de avioane F-35 și a altor sisteme de luptă.

General Atomics a anunțat săptămâna aceasta că va colabora cu marele concern de apărare din Emirate, EDGE Group, pentru a integra arme pe dronele MQ-9B. Cu toate acestea, instalarea suportului de armament va avea loc numai dacă SUA și Emiratele Arabe Unite finalizează acordul inițiat în urmă cu trei ani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel