Pentru a continua atacul asupra Ucrainei, Rusia a transferat pe câmpul de luptă o parte din sistemele S-300 care apărau Sankt Petersburgul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În perioada februarie-august 2022, Rusia a scos din serviciul de luptă 4 din 14 baterii de apărare antiaeriană cu sisteme S-300, parte din sistemul stratificat de apărarea antiaeriană al oraşului Sankt-Petersburg. Acest lucru este indicat de o serie de imagini din satelit pe care le-au analizat jurnalişti filandezi ai publicaţiei Yle. 

Cel mai probabil, aceste patru baterii antiaeriene au fost redislocate de armata rusă pe frontul din Ucraina, pentru continuarea bombardamentelor, mai precizează jurnaliştii finlandezi. Chiar dacă sistemele S-300 au fost proiectate pentru a folosi rachete interceptoare sol-aer, de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, armata rusă le utilizează ca sisteme de rachete sol-sol, deoarece dispune de tot mai puţine rachete cu rază lungă de acţiune.

Autorii publicației scriu că stocurile de rachete ale regimentelor 500 și 1489 de rachete antiaeriene din Districtul Militar Vest, care erau înarmate cu sisteme de rachete S-300, au fost serios diminuate.

Imaginile din satelit arată că, printre altele, atât platformele mobile de lansare, cât şi rachetele au dispărut în timpul verii de la o bază din zona Zelenogorsk (Terijoki) din Istmul Karelian, la nord-vest de Sankt Petersburg.

Transferul de echipamente nu a fost raportat public până acum în Rusia sau în ţările occidentale.

Sankt-Petersburg - al doilea cel mai important oraş al Rusiei - a fost mult timp înconjurat de un inel de protecţie format din 14 baze de rachete antiaeriene. Acum, mai multe dintre ele stau goale.

"Pe baza imaginilor, patru baze antiaeriene au fost golite de echipamente", a declarat, pentru Yle, expertul militar maior (în retragere) Marko Eklund.

Eklund, care a monitorizat forţele armate ruse timp de peste 20 de ani, a analizat imaginile din satelit la cererea Yle.

Pe lângă bazele complet golite, în timpul verii au fost mutate echipamente de rachete antiaeriene din alte baze din jurul Sankt Petersburgului, cel mai probabil spre Ucraina.

Potrivit lui Eklund, este puţin probabil că transferul de echipamente să fi slăbit semnificativ apărarea antiaeriană a Sankt Petersburgului, deoarece armamentul care a fost îndepărtat este cel mai vechi, astfel încât Rusia nu mai are neapărat nevoie de el în scopuri defensive.

În războiul său din Ucraina, chiar şi rachetele antiaeriene vechi mai au totuşi o utilitate, deoarece Rusia duce lipsă de arme moderne de precizie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel