SUA confirmă succesele Ucrainei care e pe cale să atingă 3 obiective simultan și forțează o „înfrângere majoră” pentru Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata ucraineană este pe cale să-și atingă cele trei obiective pe care și le-a propus.

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Departamentului Apărării al SUA pentru Securitate Internațională, a remarcat succesele Forțelor Armate din regiunile Harkov, Donețk și Herson, relatează Reuters.

„Ucraina pare să fie pe cale să atingă toate aceste trei obiective chiar acum”, a spus oficialul Pentagonului.

În perioada 1-2 octombrie, Forțele Armate au preluat controlul și au curățat complet Liman (regiunea Donețk).

De asemenea, au dezvoltat semnificativ ofensiva în sud, în regiunea Herson, unde trupele ucrainene au trecut peste liniile rusești și au înaintat rapid, aproximativ 40 de km, de-a lungul râului Nipru, amenințând liniile de aprovizionare pentru mii de trupe rusești.

Federația Rusă a recunoscut cu jumătate de gură avansul Ucrainei sud, în Herson, regiune anexată ilegal săptămâna trecut de Federația Rusă. În fața contraofensiviei din sudul Ucrainei, Moscova s-a văzut nevoită să recunoască avansul ucrainenilor, dar a ținut să „îndulcească” anunțul precizând că Ucraina a suferit pierderi mari.

 

Odesa, tot mai greu de atins

 

Kievul păstrează deocamdată tăcerea asupra ofensivei din sud. ''Situaţia rămâne complicată, ostilităţile continuă'', a comentat precaut preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

”Obiectivul Ucrainei este să elimine capul de pod rusesc de pe malul de vest al Niprului din Herson”, a mai explicat Celeste Wallander.

Dacă ar reuși acest lucru, ar reprezenta „o înfrângere majoră pentru Rusia”, opinează oficialul american.

Victoriile ucrainene din ultima perioadă îndepărtează și mai mult ”visul Rusiei de a lua Odesa, care a fost unul dintre obiectivele declarate la începutul acestui an”, mai arată Wallander.

***

În pregătirea contraofensivei din sud, forțele ucrainene au tăiat căile de acces din Herson, distrugând sau scoțând din funcțiune aproape toate podurile.

Cel mai important este podul Antonivski, într-o suburbie a Herson, lovit de mai multe cu rachete de la sfârşitul lui iulie. Un altul este podul de la Nova Kahovka, la 50 km spre nord-est, lovit în această săptămână.

Citeste si: Ucraina a reuşit cea mai puternică înaintare, străpungând frontul sudic de-a lungul râului Nipru cu peste 40 de km

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel