Ucraina a reuşit cea mai puternică înaintare, străpungând frontul sudic de-a lungul râului Nipru cu peste 40 de km

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Trupele ucrainene au reuşit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul şi avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului, relatează Reuters.

Inclusiv surse ruseşti au recunoscut că o ofensivă ucraineană condusă cu tancuri a înaintat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al Niprului, unde au fost recucerite zeci de sate.

Aceste succese ucrainene în sud survin după cele obţinute recent în est şi care au întors în defavoarea Rusiei cursul războiului, deşi Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, prin ordonarea unei mobilizări parţiale şi lansarea de ameninţări cu represalii nucleare.

''Situaţia este tensionată, să o spunem aşa, pentru că, da, într-adevăr sunt progrese'' ale trupelor ucrainene, a declarat la televiziunea publică rusă Vladimir Saldo, liderul instalat de Moscova în teritoriile ocupate din provincia sudică Herson.

''Există o aşezare numită Duceanie, chiar de-a lungul râului Nipru, şi acolo în acea regiune a fost o străpungere (ucraineană). Sunt aşezări ocupate de forţele ucrainene'', a adăugat liderul pro-rus.

Duceanie se află la circa 30 de kilometri sud de locul unde se situa linia frontului înaintea acestei noi înaintări ucrainene, indicând astfel unul dintre cele mai rapide avansuri ucrainene de la începutul războiul, această înaintare fiind în plus reuşită într-o zonă unde după lansarea invaziei în februarie trupele ruse şi-au consolidat poziţiile şi de atunci frontul a rămas aproape static într-o confruntare de uzură.

''Forţele noastre armate avansează puternic de-a lungul malului Niprului'', a confirmat la rândul său Sergii Klan, un responsabil ucrainean al administraţiei militare regionale din Herson.

Kievul păstrează deocamdată tăcerea asupra ofensivei din sud. ''Situaţia rămâne complicată, ostilităţile continuă'', a comentat precaut preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

La rândul său, şeful administraţiei ruse din Herson, Kirill Stremusov, a susţinut că trupele ruse ar rezista totuşi în faţa ofensivei ucrainene.

''Respingem toate atacurile (...) şi toţi cei care sunt panicaţi astăzi pe social media vor trebui să ia o pauză. Aici nu este Harkov şi nici Liman. Reuşim să ţinem liniile defensive'', a declarat acesta, făcând referire la regiunea nord-estică şi la oraşul din regiunea Doneţk pe care trupele ruse le-au pierdut în urma recentelor contraofensive ucrainene.

Prin contraofensiva aflată în desfăşurare în sud armata ucraineană urmăreşte să încercuiască dinspre nord şi est trupele ruse desfăşurate pe malul estic al râului Nipru, unde ar putea fi până la 25.000 de soldaţi ruşi.

Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona aceşti soldaţi. O continuare a înaintării ucrainene de-a lungul Niprului ar izola însă complet acest trupe ruse, care s-ar vedea astfel încercuite şi cu toate căile de comunicaţie tăiate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel