Pentagonul redistribuie forțele în Asia de Est: Avioane americane F-16 din Germania au fost dislocate la baza Kadena din Japonia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force

SUA trimit în Japonia avioane F-16 de la baza Spangdahlem, pentru a înlocui aeronavele F-15 de la baza Kadema, care au o vechime de peste 30 de ani.

”Avioane F-16CM Fighting Falcons din Aripa 52 Vânătoare de la  baza aeriană Spangdahlem, Germania, au sosit, pe 16 ianuarie 2023, la baza aeriană Kadena, Japonia, pentru a sprijini revenirea în Statele Unite a flotei de F-15C/D Eagles de la Kadena”, a informat serviciul de presă al Aripii 18, staționată la Kadena.

Potrivit publicației olandeze Scramble, este vorba de 12 aeronave F-16CM Fighting Falcons din Escadrila 480 Vânătoare "Warhawks", care au plecat din Spangdahlem pe 11 ianuarie și au ajuns la Kadena pe 16 ianuarie, după un zbor cu multiple escale și realimentări în aer.

La Kadena au sosit în noiembrie 2022 și avioane F-22, în același scop de a menține intactă capacitatea de luptă a Aripii 18, de la care a început, anul trecut, retragerea aeronavelor F-15 îmbătrânite.

La Kadena, aeronavele multirol F-16, extrem de manevrabile, vor funcționa împreună cu mijloacele bazate pe Kadena și F-22A Raptors dislocate de la Aripa 3 staționată la baza Elmendorf Richardson, din Alaska, pentru a menține capabilitățile de luptă la același nivel”, se mai precizează în comunicatul de presă al Aripii 18, cea mai mare aripă de luptă din Forțele Aeriene americane.

Escadrila 480 Vânătoare "Warhawks" de la Spangdahlem, de la care au fost trimise aeronavele F-16, este o unitate cu o vastă experiență de luptă și singura din Europa specializată în misiuni de SEAD (suprimare a apărării antiaeriene inamice).

Anul trecut, aeronavele Escadrilei 480 au primit radarele AN/APG-83, Scalable Agile Beam Radar (SABR), care sunt cele mai noi și moderne radare AESA (matrice de scanare electronică). Acestea se remarcă se remarcă, în primul rând, prin raza mare de descoperire – 370 de km, rezistența la bruiaj și puterea crescută de discriminare a țintelor (rezoluție) lucrând într-o bandă de frecvență foarte ridicată – 20 GHz.

”După ce avioanele F-16 vor începe operațiunile, ele își vor integra punctele forte unice pentru a ajuta echipa Kadena să descurajeze și, dacă este necesar, să prevaleze asupra actelor de agresiune care amenință pacea și stabilitatea în Indo-Pacific. Fighting Falcon este renumit pentru sistemul său fly-by-wire și pentru designul excepțional de flexibil, care îi permite să exceleze la nivel mondial într-o gamă de roluri atât aer-aer, cât și aer-sol”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Prezența aeronavelor F-22 și F-16 la Kadena va fi asigurată prin rotație, până când Forțele Aeriene americane vor decide ce tip de aeronavă va fi staționată permanent acolo în locul venerabilelor F-15 care au contribuit la menținerea  stabilității regionale mai bine de 30 de ani.

”Pe măsură ce Aripa 18 continuă întoarcerea în etape a flotei de F-15 de la Kadena, Departamentul Apărării va continua să mențină o prezență constantă de avioane de luptă în regiune prin desfășurarea temporară a aeronavelor mai noi și mai avansate”, potrivit comunicatului de presă.

Baza Aeriană Kadena fiind cea mai apropiată locație militară americană de Taiwan, la  doar 650 de km de capitala Taipei, este prima unitate care va interveni în cazul unei invazii a Chinei asupra Taiwanului.

”Timp de decenii, Baza Aeriană Kadena a servit drept cheia de boltă a Pacificului. Poziția strategică a bazei o face o locație vitală pentru a descuraja adversarii regionali și a proiecta puterea aeriană a SUA în Indo-Pacific”, se mai precizează în comunicatul de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel