Pentagonul promite menţinerea superiorităţii militare a Israelului în Orientul Mijlociu

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat marţi că Statele Unite vor menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care statul evreu este îngrijorat de o posibilă vânzare de avioane de luptă americane F-35 către Emiratele Arabe Unite, informează AFP.

"Vreau să le spun tuturor de la început că una din pietrele de temelie ale relaţiilor noastre de apărare este păstrarea superiorităţii militare calitative a Israelului în regiune", a spus Esper cu ocazia primirii la Pentagon a omologului său israelian Benny Gantz.

"SUA sunt angajate în acest sens şi Departamentul apărării respectă această obligaţie", a adăugat oficialul american. "Vom continua să sprijinim tradiţionala politică americană de menţinere a securităţii Israelului", transmite Agerpres.

Chestiunea vânzării de avioane de luptă F-35 a aruncat o umbră asupra semnării săptămâna trecută, la Washington, a acordurilor istorice de normalizare a relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Preşedintele american Donald Trump a asigurat că nu va avea "nicio problemă" să vândă avioane de luptă americane F-35 către Emiratele Arabe Unite, care doresc de mult timp să le achiziţioneze. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune cu tărie acestei vânzări.

De-a lungul timpului, Israelul s-a opus vânzării de F-35 către alte ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordaniei şi Egiptului (ţări cu care Israelul are semnate acorduri de pace), deoarece doreşte să îşi menţină superioritatea tehnologică în regiune.

Aceasta este politica "avantajului militar calitativ" (QME în limba engleză) aplicată încă din anii 1960 de către SUA.

În ceea ce îl priveşte, ministrul israelian al apărării Benny Gantz s-a angajat să menţină relaţii de apărare strânse cu SUA, menţionând că acestea sunt "un privilegiu, dar şi o necesitate". "Este legat de QME, dar şi de cooperarea noastră importantă", a adăugat el. "Afirmăm constant că este în interesul nostru să vă împărtăşim tot ceea ce putem. Şi vom continua pe viitor", a subliniat oficialul israelian. 

Citește și: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth ?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel