Pentagonul nu se aşteaptă la o încetare totală şi imediată a violenţelor în Afganistan

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Washingtonul nu se aşteaptă la o încetare totală şi imediată a violenţelor în Afganistan, a dat asigurări luni şeful de stat major al Pentagonului, după un atentat soldat cu trei morţi în estul ţării şi anunţului talibanilor că pun capăt unilateral armistiţiului parţial, relatează AFP.

"Nu ştim cu exactitate cine este responsabil pentru moment", a declarat generalul Mark Milley, întrebat în cadrul unui briefing de presă despre atentatul care a avut loc după nouă zile de armistiţiu parţial, care a dus la scăderea vertiginoasă a numărului de atacuri în Afganistan.

"Avertizez oamenii care cred că va exista o încetare absolută a violenţelor în Afganistan", a adăugat el, în contextul în care armistiţiul parţial a permis semnarea, sâmbătă, a unui acord istoric între talibani şi SUA, transmite Agerpres.

Explozia unei motociclete-capcană în timpul unui meci de fotbal a provocat moartea a trei civili şi rănirea altor unsprezece. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a anunţat aproape simultan că insurgenţii pun capăt armistiţiului parţial instituit la 22 februarie şi că îşi vor relua atacurile asupra forţelor de securitate afgane.

Perioada de reducere a violenţelor "a luat sfârşit şi operaţiunile noastre vor reveni la normal", a declarat luni pentru France Presse Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor. "Conform acordului (americano-taliban), mujahedinii noştri nu vor ataca forţele străine, iar operaţiunile noastre vor continua împotriva forţelor guvernului de la Kabul", a adăugat el.

Întrebat despre aceste declaraţii, ministrul american al apărării, Mark Esper, a afirmat că aşteptările SUA erau ca "reducerea violenţei să continue".

"Va fi un drum lung, sinuos, cu obstacole. Vor exista puncte de vârf şi de minim, pauze şi noi începuturi", a adăugat el.

"Va fi aşa în următoarele zile, în următoarele săptămâni, în următoarele luni. De asta nu mă voi ambala pentru ceea ce se întâmplă acum", a mai spus Esper.

Duminică, preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat prelungirea armistiţiului parţial cel puţin până la începutul discuţiilor interafgane, prevăzute pentru 10 martie, în scopul de a ajunge la un "armistiţiu complet". El a respins însă, în acelaşi timp, unul dintre principalele puncte ale acordului semnat, sâmbătă, la Doha, de SUA şi insurgenţi, din negocierea căruia guvernul său nu a făcut parte, respectiv eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul celor 1.000 de membri ai forţelor afgane deţinuţi de rebeli.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel