Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu

Eduard Pascu |
Data publicării:

Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.

"Reducerea tensiunilor dintre Israel şi vecinii săi arabi, graţie Acordurilor Abraham, oferă Statelor Unite o oportunitate strategică de a reuni parteneri cheie împotriva ameninţărilor comune din Orientul Mijlociu", a anunţat Pentagonul într-un comunicat. Ameninţarea vizată, dar nemenţionată, este Iranul.

Acordurile Abraham este termenul adoptat după declaraţia comună între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite din 13 august 2020. Termenul este folosit pentru a se referi în mod colectiv la acordurile dintre Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudanul şi Marocul şi-au normalizat relaţiile cu statul evreu sub egida SUA, reprezentate de Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui Donald Trump.

Echilibrul de putere din Orientul Mijlociu fiind astfel redefinit, Pentagonul a estimat că relaţiile sale militare cu Israelul ar putea fi de acum înainte gestionate de către filiala din Orientul Mijlociu a Comandamentului Central şi nu de către conducerea europeană a Centcom, aşa cum se întâmpla până acum.

Diplomaţia americană sub administraţia Trump a reuşit să distrugă consensul arab în privinţa ne-încheierii de acorduri cu statul evreu înaintea soluţionării conflictului israeliano-palestinian. Această mişcare permite Washingtonului să îşi consolideze alianţa cu ţările arabe sunnite împotriva Iranului, ţară văzută ca principala ameninţare la adresa stabilităţii regionale.

Pentagonul a anunţat, de asemenea, vineri că efectivele militare ale SUA se ridică acum la 2.500 în Afganistan şi în Irak, în conformitate cu dorinţa preşedintelui Trump de a pune capăt "războaielor nesfârşite". 

Citește și: Avioane F-22 pentru Israel | Solicitarea ar fi fost aprobată de administrația Donald Trump

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel