SUA sunt pregătite să trimită înapoi două sisteme Iron Dome, cumpărate anterior de la Israel

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Iron Dome / IDF
Iron Dome / IDF

Departamentul Apărării din SUA intenționează să trimită cele două sisteme de apărare antirachetă Iron Dome pe care le cumpărase anterior de la Israel înapoi acestei țări, pentru a se apăra mai bine împotriva rachetelor, după cum a declarat un oficial american și un consilier al Congresului.

În cadrul unei ședințe de informare care a avut loc miercuri, Pentagonul le-a transmis membrilor Congresului că intenționează să închirieze Israelului sistemele Iron Dome cumpărate de la acesta.

Transferul sistemelor înapoi în Israel ar putea avea loc în câteva zile, a declarat sub protecția anonimatului consilierul Congresului,  în acest tip de aranjament financiar bunurile fiind în continuare în proprietatea cumpărătorului.

Pentagonul a luat în considerare și a testat sistemele israeliene Iron Dome ca o modalitate de a asigura apărarea teritoriului Guam de rachetele chineze.

Casa Albă a declarat luni că se așteaptă să îndeplinească cererile suplimentare de securitate din partea Israelului cât mai repede posibil. Biden a promis aprovizionarea Israelului cu interceptoare utilizate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, precum și cu muniție, pe lângă dublarea prezenței militare americane în regiune.

Iron Dome a fost dezvoltat, cu sprijinul Statelor Unite, de către compania Rafael Advanced Defense Systems deținută de statul israelian. Scopul principal al programului Iron Dome a fost contracararea tirurilor de rachete din Liban, care au lovit orașele israeliene în timpul războiului din 2006 cu Hezbollah, precum și cele lansate de palestinienii din Fâșia Gaza, unde islamiștii Hamas au preluat controlul în 2007.

Sistemul a devenit operațional în 2011.  În august 2022, Israelul a declarat că Iron Dome a doborât 97% din rachetele lansate din Gaza într-un atac executat în mai multe valuri.

Citește și: Pentagonul va permite Israelului să folosească obuze de 155 mm care anterior erau destinate Ucrainei. Mișcarea nu va influența capacitatea de luptă a Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel