Pentagonul cumpără de la Lockheed Martin rachete AGM-158 JASSM pentru clienți interni și externi

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul Apărării din SUA a semnat un contract cu Lockheed Martin pentru achiziția a 790 de rachete AGM-158 JASSM pentru clienți interni și externi, transmite Janes.

Contractul a fost anunțat pe 1 aprilie și este evaluat la 818,2 milioane de dolari, acoperind loturile 17 și 18 de producție. Așa cum s-a menționat în anunț, contractul prevede 360 rachete în cadrul Lotului 17 pentru US Army și 40 rachete pentru clienți care nu au fost menționați. Alte 390 rachete din cadrul Lotului 18 vor fi livrate altor clienți externi neprecizați.

Lucrările vor fi efectuate în Orlando, Florida și trebuie finalizate până la 31 octombrie 2024. Cu acest contract cifra de rachete AGM-158 JASSM produse de Lockheed Martin trece de 3.000.

 

Caracteristicile rachetei

 

AGM-158 JASSM este o rachetă autonomă, cu rază lungă, dezvoltată și produsă de Lockheed Martin. Această rachetă convențională aer-sol, de precizie, a fost proiectată în principal pentru US Air Force. Greutatea de 907 kilograme îi oferă un zbor de lungă durată și precizie în distrugerea țintelor staționare, precum și relocabile.

JASSM poate fi integrată pe diverse platforme precum B-1, B-2, B-52, F-16 și F-15 E și este în prezent în aresenalul aeronavelor F/A-18A/B din Australia și din Finlanda. AGM-158 JASSM poate fi utilizată în timpul operațiunilor de zi cât și de noapte. Racheta poate atinge ținte aflate la maximum 1.000 de kilometri de locul de lansare. Folosește pentru ghidaj sistemul GPS iar în apropierea țintei trece pe sistem de țintire cu infraroșu.  Are o lungime de 4,27 m iar anvergura aripilor este de 2,4 m. 

 

În arsenalul US Air Force

 

Racheta este în arsenalul B-1B, B-2 Spirit, B-52H Stratofortress, F-15E Strike Eagle, F-16C/D, F/A-18C/D și F-35 Joint Strike Fighter ale US Air Force. Aeronava B-1B este preferată pentru că poate transporta 24 de rachete. Bombardierul B-2 poate transporta până la 16 rachete, iar B-52H poate transporta 12 pe lansatoare rotative. Aeronavele de vânătoare pot transporta una sau două rachete sub fiecare aripă. F-35 trebuie să poarte arma extern, deoarece racheta nu se încorporează în sistemele principale de arme ale aeronavei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel