Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force

Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019, la două săptămâni după publicarea unei investigaţii a jurnalului New York Times acuzând armata americană că a încercat să ascundă prezenţa unor victime necombatante, transmite Agerpres, care citează AFP.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a însărcinat pe generalul de armată Michael Garrett "să reexamineze rapoartele anchetei deja efectuate asupra acestui incident", care s-a produs la 18 martie 2019 la Baghuz, în Siria, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit New York Times, o forţă specială americană care opera în Siria - uneori în cel mai mare secret - a bombardat de trei ori în acea zi un grup de civili lângă Baghuz, ultimul bastion al grupării Stat Islamic (ISIS), omorând 70 de persoane, printre care femei şi copii.

Generalul Garrett, care conducea forţele terestre din Orientul Mijlociu cu câteva zile înainte de lovitura mortală, va avea la dispoziţie 90 de zile pentru analiza nu numai datele despre atac, ci şi maniera în care a fost efectuată ancheta iniţială şi modul în care ierarhia militară a fost informată despre acesta, a precizat purtătorul de cuvânt.

Noua anchetă va trebui să stabilească în special dacă legile războiului au fost respectate şi dacă măsurile de protecţie a civililor despre care se presupune că ar fi fost urmate, potrivit investigaţiilor anterioare asupra acestei tragedii, au fost într-adevăr puse în aplicare, a adăugat John Kirby.

De asemenea, va trebui să stabilească dacă trebuie aplicate sancţiuni şi dacă procedurile în vigoare trebuie modificate, a detaliat el.

Ancheta iniţială a Comandamentului Central al armatei americane, care supervizează operaţiunile militare în Orientul Mijlociu, a stabilit că raidurile au fost "o autoapărare legitimă", "proporţionale" şi că "au fost luate măsurile adecvate pentru a exclude prezenţa civililor".

Dar unele femei şi unii copii, "fie ca urmare a îndoctrinării, fie a unei opţiuni, au decis să pună mâna pe arme (...) şi, prin urmare, nu au putut fi identificaţi strict ca civili", a subliniat Comandamentul Central.

Forţele Democratice Siriene (SDF, o alianţă militară arabo-kurdă) şi aliaţii lor din coaliţia condusă de SUA au anunţat înfrângerea "califatului" SI la sfârşitul lui martie 2019, după ce au cucerit ultimul bastion jihadist din Baghuz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel