Pentagonul adoptă 'principii etice' pentru folosirea inteligenţei artificiale

Eduard Pascu |
Data publicării:

Pentagonul a anunţat luni adoptarea de 'principii etice' pentru folosirea de către forţele armate a inteligenţei artificiale, o măsură care urmăreşte în special să îi convingă pe angajaţii giganţilor tehnologici americani să colaboreze cu militarii, relatează AFP.

"Inteligenţa artificială va schimba multe lucruri în câmpul de luptă în viitor, însă nimic nu va schimba angajamentul de neclintit al Americii de a se comporta responsabil şi legal", a transmis secretarul american al Apărării, Mark Esper, arată Agerpres.

Pentagonul, care critică regulat utilizarea, pe care o consideră poliţienească, a recunoaşterii faciale în China, s-a angajat în special să utilizeze inteligenţa artificială în scopuri "explicite şi bine definite", se arată într-un comunicat. Aceste echipamente "inteligente", care obţin singure, prin experienţă, capacităţile necesare de a îndeplini sarcinile care le sunt atribuite, vor fi de asemenea "fiabile", iar specificaţiile lor vor fi transparente, dă asigurări armata americană. De asemenea, ele vor fi "guvernabile", adică vor putea fi dezactivate în cazul unei funcţionări necorespunzătoare.

Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să deţină controlul, adică maşina însăşi nu poate lua decizia de a trage asupra unei ţinte. Aceste principii au fost definite după 15 luni de consultări cu reprezentanţi ai giganţilor tehnologici americani, ai marilor universităţi şi ai administraţiei, sub conducerea lui Eric Schmidt, fost vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Google.

Sub presiunea angajaţilor săi, Google a renunţat în 2018 la un contract cu Pentagonul menit a ajuta dronele să distingă mai bine obiectele de oameni cu ajutorul inteligenţei artificiale, un proiect numit 'Maven'. "Dacă am fi avut principiile etice privind inteligenţa artificială în urmă cu trei ani (la lansarea proiectului Maven) şi dacă am fi fost transparenţi asupra a ceea ce încercăm să facem, poate că rezultatul ar fi fost diferit", a comentat generalul Jack Shanahan, responsabil cu inteligenţa artificială în cadrul Pentagonului, prezentând noile principii presei. 

Vezi și: US Army integrează inteligența artificială. Controversă privind decizia de a ataca ținta

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel