Starea de urgenţă, prelungită cu 15 zile în Washington. Pentagonul a activat 1.100 de militari din Garda Naţională

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Primarul din Washington.DC, Muriel Bowser, a prelungit, miercuri seară, stare de urgenţă publică pentru 15 zile, ca urmare a protestelor violente care au avut loc în cursul zilei de 6 ianuarie 2020, în incinta clădirii Capitoliului. Stare de urgenţă va dura până la sfârșitul mandatului președintelui Donald Trump, când va fi inaugurat momentul preluării mandatului de preşedinte al SUA de către Joe Biden.

Starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării lui Joe Biden la Casa Albă, a precizat primarul Washingtonului.

,,Mai multe persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se angaja în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de acţiuni. Au folosit substanţe chimice iritante (gaze lacrimogene n.a), cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser, într-un comunicat de presă.

,,Au încălcat securitatea Capitolului, iar comportamentul lor distructiv și revoltător are potențialul de a se răspândi. Motivația lor este continuă", a adăugat Muriel Bowser.

Bowser a mai spus că „unele persoane” nemulțumite de validarea voturilor Colegiului Electoral vor continua să protesteze violent până pe 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va prelua în mod oficial mandatul de preşedinte al SUA.

 

Desfăşurarea Gărzii Naţionale aprobată de Pence, nu de Trump

 

Secretarul american al Apărării, Christopher Miller, a declarat pentru cotidianul New York Times că a decis desfăşurarea Gărzii Naţionale din Washington la Capitoliu împreună cu vicepreşedintele Mike Pence, şi nu cu preşedintele Donald Trump.

,,Am activat pe deplin Garda Naţională din Washington pentru a ajuta forţele de ordine federale şi locale atunci când depun eforturi pentru rezolvarea paşnică a situaţiei. Suntem pregătiţi să oferim dacă va fi nevoie un sprijin suplimentar şi corespunzător la solicitarea autorităţilor locale", a adăugat Christopher Miller, potrivit Agerpres.

,,Nu ştim de ce preşedintele, care este comandantul suprem, nu a dat ordinul", a precizat cotidianul american.

 

Pentagonul activează 1.100 de militari din Garda Naţională

 

Pentagonul a activat miercuri toţi rezerviştii din Garda Naţională din District of Columbia, adică aproximativ 1.100 de militari, pentru a încerca să pună capăt revoltei de la Capitoliul din Washington unde sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au luat cu asalt clădirea legislativului american, transmite EFE.

"Garda din D.C. (District of Columbia, unde se află Washingtonul) a fost mobilizată pentru a sprijini forţele de securitate federale", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, citat într-un comunicat.

Surse din cadrul Armatei SUA au menţionat pentru cotidianul The New York Times că militarii mobilizaţi sunt cu toţii membri ai Gărzii Naţionale din D.C..

În plus, guvernatorul statului Virginia - învecinat capitalei -democratul Ralph Northam, a anunţat că a trimis la Washington membri ai Gărzii Naţionale din Virginia împreună cu 200 de agenţi statali pentru a pune capăt violenţelor.

Poliţia Capitoliului avertizase cu puţin timp înainte că nu avea agenţi suficienţi pentru a-i ţine în frâu pe sutele de susţinători ai lui Trump care au pătruns cu forţa în clădire şi au provocat evacuarea celor două camere ale Congresului SUA.

Asaltul asupra Congresului s-a produs când ambele camere organizau o sesiune pentru a confirma victoria electorală a democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Susţinătorii preşedintelui, ce sosiseră în număr mare la Washington, convocaţi de Trump, care i-a chemat la un miting în faţa Casei Albe, s-au îndreptat apoi către Capitoliu. Manifestanţii au spart geamurile şi au deschis uşile cu forţa, reuşind să treacă de Poliţia Capitoliului, care asigură paza legislativului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel