Oficialii SUA reacționează la declarația premierului Poloniei privind suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Relațiile dintre Varșovia și Kiev sunt foarte tensionate de câteva zile. În plus, controversa a fost stârnită de declarația premierului Mateusz Morawiecki, care a afirmat că „nu mai transferăm arme în Ucraina pentru că acum ne înarmam”. Cuvintele șefului guvernului polonez au fost comentae și de oficialii americani.

Din cauza crizei cerealelor, relațiile dintre Varșovia și Kiev se află la cel mai de jos punct, de la începutul războiului.

Cea mai recentă declarație a premierului Mateusz Morawiecki cu privire la aprovizionarea cu arme nu a îmbunătățit situația.”Nu mai transferăm nicio armă în Ucraina pentru că acum ne vom înarma cu cele mai moderne arme” - a spus șeful guvernului.

Într-un interviu pentru Tvn24, Președintele Andrzej Duda a vrut să clarifice ieri problema și a precizat că declarațiile premierului polonez au fost interpretate ”cât se poate de prost”. Duda a explicat că declarația șefului guvernului se referă la noile arme achiziționate pentru armata poloneză.

”Ei bine, în opinia mea, prim-ministrul a spus pur și simplu acest lucru: nu vom transfera noile arme pe care le achiziționăm în prezent ca parte a modernizării armatei poloneze în Ucraina”, a spus președintele.

Duda a precizat că împărtășește aceeași poziție privind transferul de arme noi , dar susține că livrările spre Ucraina nu se vor opri. ”Pe măsură ce primim noi arme din Coreea, din Statele Unite, vom renunța la armele care sunt în stoc în prezent”, a spus președintele, care a dat ca exemplu contractul pentru furnizarea de obuziere autopropulsate Krab, de producție poloneză, care va continua., iar Ucraina va primi echipamentele negociate anterior.

 

Pentagonul și Casa Albă au reacționat

 

„Întotdeauna am spus că este o decizie suverană ca orice țară să decidă ce nivel de sprijin va oferi”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul Patrick Ryder.

Mai multe detalii au venit de la consilierul președintelui Biden, Jake Sullivan, în timpul unui briefing de presă la Casa Albă.

”Când am citit titlurile în această dimineață, desigur că eram îngrijorat și aveam întrebări, dar apoi am văzut un purtător de cuvânt al guvernului ieșind și explicând că, de fapt, livrările de echipament polonez - inclusiv obuziere de fabricație poloneză - continuă și că Polonia continuă să sprijine Ucraina.

”Deci vom rămâne în consultare cu ei, (...) înțelegem poziția Poloniei în această chestiune, dar cred că Polonia va continua să sprijine Ucraina”a adăugat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel