Pe fondul derapajului din Polonia, SUA ar putea muta în România o parte din trupele americane

Tudor Curtifan |
Data publicării:
US Army, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)
US Army, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

Situația politică internă din Polonia ar putea duce la decizia Statelor Unite ale Americii de a muta în România o parte din trupele dislocate în această țară.

Această idee a fost avansată după ce partidul polonez aflat la guvernare, „Lege și Justiție” (PiS), a adoptat un proiect legislativ ce vizează reforma în mass-media.

Acesta e doar ultimul proiect dintr-un lung șir de decizii politice extrem de controversate care au plasat Varșovia în conflict inclusiv cu Uniunea Europeană.

Proiectul legislativ despre care e vorba e numit "Lex TVN". El a fost votat miercuri de parlament, dar criticat asupru de opoziția poloneză care susține că va afecta relațiile cu SUA și acuză că proiectul încearcă să aducă sub controlul guvernului postul de televiziune TVN.

Și într-adevăr la Washington reacția a fost una extrem de ostilă față de decizia guvernului de la Varșovia. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, citat de Politico, s-a declarat „profund tulburat” de „legislația poloneză”. În opinia șefului diplomației americane, acest proiect de lege „vizează cel mai urmărit post independent de știri care e și una din cele mai mari investiții americane din țară”.

Blinken a mai precizat că Varșovia amenință prin această lege „libertatea presei” iar climatul investițiilor ar putea fi afectat.

 

Pe fondul tensiunilor dintre SUA și Polonia, Washingtonul ar putea decide mutarea unor trupe militare în România

 

Cei de la Politico, citând presa din Polonia, precizează că SUA iau în considerare mutarea unor trupe militare din Polonia în România, ca urmare a derapajului guvernului de la Varșovia.

Coaliţia la putere din Polonia s-a destrămat din cauza acestei legi, odată cu plecarea partidului Acord. Textul a fost adoptat însă cu 228 de voturi pentru şi 216 împotrivă, cu aportul sufragiilor unui grup anti-sistem, Kukiz 15.

De partea cealaltă, partidul PiS, un susținător efervescent al vechii administrații Trump, se apără și spune că proiectul de lege e necesar pentru a bloca puteri străine ostile - cu referire directă mai ales la Federația Rusă - să preia entități media poloneze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel