Pavel Filip: Moscova trebui să-şi retragă trupele de pe teritoriul R.Moldova

S.I. Catalin |
Data publicării:

Autorităţile de la Chişinău insistă că Moscova trebui să-şi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, mai exact din Transnistria. Despre asta a vorbit premierul moldovean Pavel Filip la Minsk, în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen.

Prim-ministrul a menţionat că în pofida eforturilor depuse, inclusiv la nivel internațional, avansarea în soluționarea conflictelor înghețate este dificilă.

,,Soluţia ar trebui să fie configurată şi asumată de noi cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului. Partenerii externi trebuie să aibă un rol important, dar condiţia principală este că aceşti parteneri trebuie să promoveze o agendă comună şi nu interese contradictorii", a menţionat Pavel Filip potrivit Publika.md.

Pavel Filip susţine că Moldova va insista pe retragerea trupelor ruseşti cât mai curând posibil, iar, în acest sens, autorităţile de la Chişinău vor elabora soluţii bazate pe principii de integritate. 

,,Cred că şi la Moscova se realizează tot mai mult că conflictul transnistrean trebuie rezolvat. Este important de consolidat şi dezvoltat tot ce înseamnă diplomaţie preventivă, avertizare timpurie şi intervenţie timpurie, aceasta va permite, din punctul meu de vedere, evitarea conflictelor noi şi concentrarea eforturilor tuturor autorilor interesaţi pe reglementarea conflictelor existente", a declarat prim-ministrul.

Subiectul a fost discutat de Pavel Filip şi în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu Dirk Wiese, coordonatorul federal pentru relaţii cu Rusia, Asia Centrală şi ţările Parteneriatului Estic. Premierul a apreciat relațiile bilaterale moldo-germane și a mulțumit pentru sprijinul politic de durată acordat în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

În 2017, premierul Pavel Filip a prezentat o rezoluţie de la tribuna Adunării Generale a ONU, în care a vorbit despre retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. 

Alături de Republica Moldova, proiectul a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania, Canada, Polonia, Cehia şi Marea Britanie. În iunie anul acesta, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia. Documentul care cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces a fost susţinut de 64 de state.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel