Patriot românesc pentru Ucraina. Premierul Ciolacu răspunde ironic și spune că îl bucură reacția Rusiei care de fapt amenință dar „nu-și permite să atace”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns cu ironie Federației Ruse ca urmare a unui articol publicat de DefenseRomania, preluat din presa rusă de propagandă pro-război, articol în care oficiali ruși amenințau direct România. 

Articolul cu pricina a fost preluat ulterior și de presa generalistă din România, dar publicat pentru prima oară în țară de către DefenseRomania ca urmare a unui text în rusă pe portalul de propagandă pro-război Vzglyad. În text, senatorul rus Konstantin Dolgov, membru al Consiliului Federației, fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, a amenințat direct România și Polonia cu lovituri de rachete rusești în cazul în care una dintre aceste state vor lua „măsura sinucigașă” de a pune la dispoziția Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, cu utilizare directă de pe teritoriul românesc sau polonez.

2. Imagini di... (patriot-romania_49715300.png)

Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN

Textul se referă însă la folosirea sistemelor Patriot românești pentru a intercepta rachete rusești Iskander sau alte tipuri de amenințări, direct de pe teritoriul României.

Însă el e promovat de ruși după ce președintele Klaus Iohannis a admis acum câteva zile, în timpul vizitei oficiale din SUA, că România ia în calcul trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina. Decizia va fi luată însă în cadrul Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). De menționat că România deține 4 sisteme Patriot din care doar unul e operațional, 3 fiind în curs de operaționalizare. 

Președintele a spus clar că nu se ia în calcul trimiterea în Ucraina a sistemului operațional.

 

Premierul Marcel Ciolacu răspunde ironic după articolul publicat de DefenseRomania și spune că se bucură că Rusia amenință România

 

Prezent în studioul postului de televiziune Digi 24 TV, premierul Marcel Ciolacu a vorbit nu doar despre „reținerea” pe care o are Ministerul Apărării cu privire la trimiterea unui Patriot în Ucraina, dar și de faptul că propaganda rusă s-a activat împotriva țării noastre. În opinia sa e un „semn de bucurie” ce denotă faptul că România contează iar aliații se mobilizează „împotriva dictatorului Putin”.

„Decizia se va lua în cadrul CSAT (n.r. - de a trimite un sistem Patriot în Ucraina), așa cum e și normal. E o decizie importantă. În schimb am văzut reacția Moscovei. Să fim corecți, avem de a face cu un agresor și cu un dictator. Am văzut că Moscova a amenințat voalat România.

O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova. Vreau să fiu foarte bine înțeles. Rusia nu va ataca România. Rusia nu-și permite să atace România. Dar o astfel de decizie în contextul în care România e membră NATO și avem un Parteneriat Strategic cu SUA, cred că cel mai corect e să se ia în CSAT”, a afirmat Ciolacu.

3. Militariii... (sgt-julio-vitela---batalionul-5-regimentul-artilerie-aparare-aeriana--informeaza-membrii-fortelor-aeriene-romane-cu-privire-la-capacitatile-lansatoare-de-rachete-prc-e2prc-80prc-9epatriotprc-e2prc-80prc-9d_09214900.jpg)

Militariii americani și cei români participă la exerciții militare pe teritoriul României

„Nu cunosc detaliile discuțiilor dintre președintele României și președintele SUA. Am avut o discuție telefonică cu președintele României dar nu am intrat în detalii. A rămas că decizia se va lua în CSAT.  

Decizia va ține cont de siguranța României. Nu există temeri că Rusia va ataca România, nu există nicio logică pentru acest lucru”, a mai adăugat premierul Ciolacu, care e și vicepreședinte în CSAT.

„Pe mine mă bucură reacția Rusiei. Înseamnă că contăm și Rusia are temeri că lumea se mobilizează împotriva dictatorului Putin”, a mai completat ironic, premierul României.

CITEȘTE ȘI: Dacă rezervele nu ar fi fost pregătite, situația ar fi fost mult mai proastă pe direcția Harkov - Șeful SMG ucrainean

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel