Pas înapoi în relațiile arabo-iraniene. Se reaprind disputele privind exploatarea rezervelor de gaze naturale din nord-vestul Golfului Persic

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Forțele Armate ale Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع
Forțele Armate ale Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع

Pe 2 august, Arabia Saudită și-a reafirmat proprietatea comună cu Kuweitul asupra resurselor naturale din zona neutră dintre cele două țări, inclusiv a câmpului Al Dorra disputat cu Iranul. Ministerul Saudit al Afacerilor Externe a declarat într-un comunicat: "Reafirmăm că proprietatea asupra resurselor naturale din regiunea divizată scufundată, inclusiv întregul câmp Dorra, este o proprietate comună numai între Arabia Saudită și Kuweit și numai ele au suveranitate deplină de a exploata bogăția din acea regiune".

Cele două țări arabe și-au reînnoit "apelurile anterioare și repetate către Republica Islamică Iran de a negocia granița de est a zonei neutre saudito-kuweitiene ca o singură parte de negociere și Republica Islamică Iran, în calitate de cealaltă parte, în conformitate cu prevederile dreptului internațional și cu principiile bunei vecinătăți".

 

Disputa asupra câmpului, cunoscut sub numele de Arash în Iran și Al-Dorra în Arabia Saudită și Kuweit, datează de câteva decenii, după ce a fost descoperit în apele Golfului în 1967. Tensiunile au revenit din nou la cote maxime după ce Teheranul și-a anunțat intenția de a începe explorarea, iar Riadul și Kuweitul au răspuns că au "drepturi exclusive" în privința câmpului.

Duminica trecută, Iranul și-a reafirmat "drepturile" sale asupra câmpului Dorra. Ministrul iranian al petrolului, Javad Auchi, a declarat: "Dacă nu există dorința de a ajunge la o înțelegere și cooperare, Iranul va pune pe agenda sa asigurarea drepturilor și intereselor sale privind extragerea și exploatarea acestor resurse".

Comentariul autorului: Tensiunea între Golf și Iran a revenit din nou în ciuda îmbunătățirii recente a relațiilor politice, diplomatice și economice, a schimbului de ambasadori dintre Arabia Saudită și Iran și a redeschiderii ambasadelor între acestea.

Zăcământul este foarte important, întrucât rezervele de gaze extractibile sunt estimate la circa 200 de miliarde de metri cub, ceea ce se ridică la miliarde de dolari.

Disputa asupra câmpului Al-Dorra dintre cele trei țări, Arabia Saudită, Iran și Kuweit nu este nouă, mai degrabă este destul de veche, datând din anii șaizeci, dar este reaprinsă mai ales în perioade de criză sau de dispute politice.

Tensiunile au revenit în aceste zile după ce părțile și-au anunțat intenția de a exploata câmpul fără a se mai aștepta ca discuțiile legate de acesta să fie rezolvate. De asemenea, o a patra țară ar putea intra pe linia conflictului în viitor, mai precis Irakul, întrucât sunt voci care susțin că are drepturi similare celorlalte părți riverane de acces la aceste resurse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel