Parlamentul Greciei a ratificat acordul privind schimbarea numelui Macedoniei

S.I. Catalin |
Data publicării:
Premierul macedonean Zoran Zaev
Premierul macedonean Zoran Zaev

Premierul macedonean Zoran Zaev a lăudat sâmbătă ''curajul'' deputaţilor greci şi macedoneni care au aprobat acordul privind schimbarea denumirii ţării sale, la o zi după votul în parlamentul de la Atena, relatează AFP.

,,Ştim foarte bine că nu este uşor. Dar era mai mult decât necesar, extrem de necesar, pentru cele două ţări şi pentru cele două popoare'', a declarat Zaev în deschiderea unei conferinţe economice la Veles (centru).

Disputa care durează de trei decenii între Skopje şi Atena se pare că a ajuns la final. Parlamentul grec a ratificat acordul privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave.   

153 de deputaţi au votat pentru, în timp ce 146 s-au pronunţat împotriva redenumirii ţării în Republica Macedonia de Nord.

Dezbaterile pe marginea acestui subiect din legislativul elen au ţinut peste 38 de ore şi pe toată durata acestora, în fața Parlamentului de la Atena, s-au strâns sute de protestatari

Intrarea în vigoare a acordului încheiat în iunie 2018, care redenumeşte Macedonia în ''Republica Macedonia de Nord'', ar urma să ridice veto-ul Atenei faţă de aderarea acestei ţări la NATO şi să-i permită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Grecia a insistat pentru schimbarea numelui micului său vecin, fostă republică iugoslavă, încă de la proclamarea independenţei sale în 1991. Pentru greci, termenul 'Macedonia' aparţine patrimoniului lor istoric şi provinciei cu acelaşi nume din nordul Greciei.

Zoran Zaev i-a mulţumit ''cu mândrie'' şi ''prietenului'' său Alexis Tsipras, premierul grec, pentru ''un vot victorios''.

Acordul, votat pe 11 ianuarie de către parlamentul de la Skopje, a fost aprobat la limită în cele două ţări. Un mare număr de deputaţi s-au opus documentului, precum şi o mare parte dintre greci şi macedoneni.

Acordul va intra în vigoare formal când Grecia va informa oficial Skopje în legătură cu rezultatul votului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel