Parlamentul din Armenia l-a reales pe Nikol Pashinian în funcția de premier

Tudor Curtifan / 02 aug 2021 / 15:36
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei. Sursă foto: Nikol Pashinyan Facebook
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei. Sursă foto: Nikol Pashinyan Facebook

Parlamentul armean l-a reales luni pe Nikol Pashinian în funcţia de prim-ministru, în prima sa sesiune de după alegerile parlamentare din iunie, potrivit unor imagini în direct difuzate de televiziunea naţională, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Preşedintele armean Armen Sarkissian a semnat un decret de reînnoire a mandatului lui Nikol Pashinian. La alegerile parlamentare, partidul premierului, Contractul civil, a obţinut aproape 54% din voturi, un scrutin desfăşurat într-o atmosferă tensionată, la câteva luni după înfrângerea militară a Armeniei în faţa vecinului său azer în războiul pentru controlul Nagorno-Karabah.

Alianţa electorală a fostului preşedinte Robert Kocharian, principalul rival al lui Nikol Pashinian, a denunţat fraude şi a cerut Curţii Constituţionale să anuleze rezultatele votului, apel respins de aceasta din urmă. Nikol Pashinian ceruse aceste alegeri parlamentare anticipate pentru a-şi stabili legitimitatea şi a pune capăt unei grave crize politice declanşate după înfrângerea militară din toamna anului 2020.

La sfârşitul unui război care a făcut peste 6.500 de morţi, Armenia a trebuit să cedeze Azerbaidjanului teritorii importante pe care le controlase timp de aproape 30 de ani în jurul teritoriului disputat Nagorno Karabah. Premierul, care a ajuns la putere în urma unei revoluţii în 2018, rămâne popular datorită luptei sale împotriva elitei politice şi economice a ţării, pe care o acuză că este profund coruptă şi că a jefuit Armenia timp de decenii.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy