Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS)

Sistem de apărare antiaeriană portabil de tip Mistral, sursă foto: MBDA
Sistem de apărare antiaeriană portabil de tip Mistral, sursă foto: MBDA

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, să transmită Ministerului Apărării Naţionale aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru un program de înzestrare constând în 231 de sisteme de rachete antiaeriene.

Potrivit scrisorii trimise Parlamentului de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, programul de înzestrare constă în achiziţia a 231 de sisteme de rachete antiaeriene MANPAD, a suportului logistic aferent acestora, precum şi a echipamentele specifice de instruire şi antrenament.

"Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru Programul de înzestrare cu Tehnică Militară "Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, portabil - MANPAD (...) Sistemele sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale care acţionează în mediul operaţional, constituit pe timp de pace din misiuni de apărare antiaeriană nemijlocită a unităţilor organice sau a unor obiective de interes pe teritoriul naţional şi pe timp de criză/război din misiuni de apărare antiaeriană nemijlocită a elementelor de dispozitiv şi infrastructură", se arată în solicitarea transmisă Parlamentului de către MApN, document citat de Televiziunea Română.

Achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu OUG 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia.

Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 662,5 milioane euro, pe baza datelor rezultate din documentele de fundamentare ale programului de înzestrare, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

CITEȘTE ȘI: Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel