Până la înzestrarea cu avioane F-16, Bulgaria caută să închirieze avioane de luptă. Suedia se oferă să-i vând direct 10 aeronave Gripen

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul bulgar al Apărării a solicitat oferte pentru închirierea de avioane de vânătoare de la patru țări. Acest demers vine ca urmare a necesităţii asigurării protecţiei spaţiului aerian bulgar de către Forţele Aeriene Bulgăre, până când primele opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 vor deveni operaționale în 2027 sau 2028.

Importat de precizat că acest demers vine la scurt timp după ce  guvernul interimar de la Sofia a decis să ceară parlamentului să aprobe o a doua comandă de alte opt avioane F-16 Block 70/72, ca parte a unui acord în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Astfel, Bulgaria va avea o escadrilă completă de 16 avioane de luptă din aceeași clasă. Amintim că, la sfârșitul anului 2019, guvernul bulgar a aprobat plata pentru opt avioane de luptă F-16 Block 70/72, care sunt deja în proces de producţie şi urmează să fie livrate către Forţele Aeriene Bulgare 

Avioanele de vânătoare MiG-29 de concepție sovietică ale Forţelor Aeriene Bulgare urmează să fie retrase din serviciu în 2023, a precizat a declarat ministrul bulgar al Apărării, Dimitar Stoianov, potrivit DefenseNews.

Pentru a reface flota de avioane a Forţelor Aeriene Bulgăre, ministrul bulgar al Apărării a solicitat oferte din partea Statelor Unite, Franței, Suediei și Israelului pentru închirierea de avioane de vânătoare.

Până în prezent, Sofia a primit răspuns de la  Franța și Suedia și așteaptă răspunsurile celorlalte două țări, a declarat Dimitar Stoianov, într-un comunicat.

Presa bulgară a publicat scrisoarea trimisă de ministrului bulgar al Apărării, Dimitar Stoianov, către omologul său suedez Peter Hultqvist. Scrisoarea este din 30 septembrie - la câteva zile după ce o delegație suedeză a vizitat Sofia.

,,În cursul discuțiilor, ni s-a propus cu amabilitate achiziționarea a 10 avioane de luptă Jas 39 Gripen C/D, care pot fi produse și livrate în termen de doi ani de la semnarea contractului. Am aprecia foarte mult primirea ofertei dumneavoastră pentru 10 avioane de luptă Jas 39 Gripen C/D, în timp util, în conformitate cu termenii discutați", se arată în scrisoare. De asemenea, Dimitar Stoiano solicitat din partea Suediei o ofertă de leasing, deoarece ar fi o soluţie mai bună pentru Bulgaria.

După cum am precizat, Forţelor Aeriene Bulgare vor renunţa la avioanele MiG-29 în anul 2023. Doi ani mai târziu, Bulgaria ar urma să primească primele opt avioane F-16, dar va fi nevoie de doi-trei ani pentru ca Forțele Aeriene Bulgare să poată beneficia pe deplin de capacitățile noilor avioane. Conform demersurilor guvernul interimar de la Sofia, alte opt F-16 urmează să fie livrate Bulgariei în 2027, dacă acordul propus va fi semnat, a precizat Dimitar Stoianov.

Ministrul bulgar al Apărării a precizat că Bulgaria intenționează să închirieze avioanele de la una dintre cele patru țări contactate.

"În acest moment, intenția noastră nu este de a cumpăra, ci doar de a folosi aceste avioane pentru o anumită perioadă de timp", a spus Stoianov.

Între timp, în așteptarea avioanelor fabricate de Lockheed Martin, ministerul bulgar al Apărării a lansat un proiect de renovare a bazei aeriene Graf Ignatievo, unde vor fi găzduite aeronavele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel