Până la sfârșitul anului 2021, Forțele Navale ale Rusiei vor primi încă un submarin nuclear din clasa Borey-A

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit topwar.ru, primul submarin nuclear cu destinație strategică din producția de serie din cadrul Proiectului modernizat 955A, Prințul Oleg, va intra în compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse, până la sfârșitul acestui an. În prezent, submarinul se află în faza testelor de stat.

După cum a declarat o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial pentru agenția de presă rusă Tass, submarinul Prințul Oleg urmează să efectueze lansarea unei rachete balistice intercontinentale de tip Bulava, din acvatoriul Mării Barents asupra unei ținte din poligonul Kura din peninsula Kamchatka. Lansarea, care va fi efectuată din imersiune, este programată pentru luna noiembrie.

Testarea submarinului Prințul Oleg a început la sfârșitul lunii mai, când acesta a ieșit pentru prima dată pe mare pentru efectuarea testelor de marș de uzină. După cum au anunțat anterior și reprezentanții Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk, predarea submarinului este planificată pentru sfârșitul anului. Potrivit datelor disponibile, Prințul Oleg va fi introdus în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific, deși anterior acesta era destinat Flotei de Nord.

În prezent, în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse se află patru submarine de tip Borey, din care trei din clasa Borey (Proiect 955), respectiv Yuri Dolgoruky, Aleksandr Nevsky și Vladimir Monomakh, și unul din clasa Borey-A (Proiect 955A), Prințul Vladimir.

Alte cinci submarine din clasa Borey-A se află în șantier, în diverse faze de construcție. Este vorba despre Generalissimus Suvorov (în construcție din 26 decembrie 2014), Împăratul Aleksandr III (în construcție din 18 decembrie 2015), Prințul Pozharsky (în construcție din 23 decembrie 2016), Prințul Potemkin și Dmitri Donskoy (ambele în construcție din 23 august 2021). Submarinul Generalissimus Suvorov este pregătit pentru lansarea la apă, urmând să înceapă testele de marș în cursul anului 2022.

Comentariul autorului: Potrivit planurilor curente ale Forțelor Navale ruse, în anul 2027, în serviciul de luptă se vor afla 10 submarine nucleare din clasele Borey și Borey-A. Acestea vor reprezenta baza componentei navale a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse.

Cele 10 submarine vor fi împărțite în mod egal (câte cinci) între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific.

Trebuie precizat faptul că fiecare dintre aceste submarine va dispune de 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel