Până la IAR-99 Șoim și F-16, drumul viitorilor piloți de vânătoare ai României începe cu Iak-52

DefenseRomania Team / 03 ian 2021 / 11:23
Iak-52, sursă foto: ROAF
Iak-52, sursă foto: ROAF

Iak-52 este un avion de antrenament pentru viitorii piloți de vânătoare ai României. Iak-52 este primul avion pe care cursanții își încep cariera, până să ajungă la F-16, cel mai puternic avion de vânătoare al Forțelor Aeriene Române.

Iak-52 a fost proiectat de sovietici și produs în România din 1977 până în 1998, de Întreprinderea de Avioane Bacău, actualul Aerostar Bacău. A fost conceput ca un avion de antrenament pe care erau pregătiți atât piloții militari, cât și cei civili.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, avionul este de tip monoplan, integral metalic, cu excepţia suprafeţelor de comandă. Cabina este amenajată cu două posturi de pilotaj independente, în tandem, cel din faţă fiind destinat elevului.

Avionul a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 1985, fiind în serviciu în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu".

Într-un material publicat de postul Realitatea Plus în luna decembrie a anului trecut, lt. Adrian Vasile Stoiculete, instructor la Baza Aeriană Boboc, povestește despre prima experiență a viitorilor piloți de vânătoare ai României, pe Iak-52. Adrian are doar 27 de ani și este unul din cei care predau cursuri pe Iak-52.  Acum 5 ani era cursant, dar s-a făcut remarcat încă de atunci, iar în scurt timp a ajuns instructor.

„Este o pasiune care necesită foarte mult timp, foarte multă pregătire, are și foarte multe satisfacții și trebuie să fii dedicat întru totul. Le învățăm (n.r. - cursanților) toate ticurile, obiceiurile, le învățăm modurile în care se găsesc în ziua respectivă și avem cu ei o relație extrem de deschisă. Suntem grijuli și devenim părinți dacă aș putea spune lucru acesta, pentru că stau cu noi 24 din 24”, povestea la vremea respectivă lt. Adrian Vasile Stoiculete.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy