Palestina mută și amenință Israelul că va proclama statul palestinian în frontierele dinainte de 1967

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Israelului, sursă foto: Israel Defense Forces
Armata Israelului, sursă foto: Israel Defense Forces

Planul Israelului de a anexa 30% din Cisiordania, începând cu 1 iulie, a provocat reacția părții palestiniene.

Premierul Autorității Palestiniene, Mohammed Shtayyeh, a declarat că planurile anexării a 30% din Cisiordania de către Israel reprezintă „o amenințare existențială pentru viitorul” Palestinei.

Potrivit celor de la Jerusalem Post, premierul Autorității Palestiniene a declarat în cursul acestei zile că în cazul în care Israelul nu va renunța la planurile sale cu privire la anexare, Palestina va proclama în mod unilateral un stat palestinian în baza frontierelor dinainte de 1967 - Războiul de Șase Zile: Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Totodată, din biroul său din Ramallah (Cisiordania), acesta a precizat că va solicita comunității internaționale să recunoască proclamarea noului stat și să impună sancțiuni împotriva Israelului.

Autoritatea Națională Palestiniană este organismul interimar de autoguvernare înființat în 1994 ca urmare a Acordului Gaza Jericho pentru a guverna Fâșia Gaza și o parte a Cisiordaniei. 

Totodată, ca urmare a planului de pace elaborat de Casa Albă și a intenției Israelului de a anexa 30% din Cisiordania, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat că toate acordurile de securitate semnate cu Israel și SUA sunt considerate nule.

2. Forțele i (armata_israel_forte_israeliene_98091900.jpg)

Vechile frontiere la care face referire Autoritatea Palestiniană sunt cele ocupate de Israel în timpul Războiului de Șase Zile din 1967.

Atunci Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, Fâșia Gaza, Cisiordania, dar și Peninsula Sinai și Platoul Golan în urma Războiului de Șase Zile din 1967, când în decurs de doar șase zile forțele israeliene au spulberat alianța arabă formată din Egipt, Iordania și Siria.

În Cisiordania, aflată la aproximativ 15 kilometri de Ierusalim, își exercită autoritatea de facto un guvern semi-independent al Autorității Naționale Palestiniene. În schimb, Gaza, aflată la aproximativ 80 de kilometri de Iersualim, e cel mai fierbinte punct al conflictului și e controlată de gruparea politică Hamas și aripa ei militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel