Pakistanul cumpără avioane de luptă Chengdu J-10 din China ca răspuns la achiziția Indiei de Rafale

Cătălin Costea |
Data publicării:
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Informațiile vehiculate de mai mult timp privind orientarea Pakistanului către tehnica militară modernă de aviație din China au fost confirmate zilele acestea. Pakistanul achiziționează peste 25 de avioane de luptă multirol Chengdu J-10 “Vigorous Dragon”, ca răspuns la recenta recepție de către India a celor 32 de avioane franceze Rafale.

Știrea a fost făcută publică de șeicul Rasheed Ahmad, ministrul de interne al Pakistanului, în timpul unui eveniment public. Potrivit ministrului, introducerea în serviciu a avionului de vânătoare de producție chineză ar urma să înceapă încă din martie 2022. De fapt, potrivit ministrului, se dorește ca cele cel puțin 25 de avioane J-10 să participe la defilarea organizată pe 23 martie cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Pakistanului.

Încă nu există o confirmare oficială a numărului de unități achiziționate, dar surse specializate din Pakistan susțin că este vorba de 36 de avioane, cu care se dorește echiparea a două escadrile de câte 18 avioane fiecare.

 

J-10C, avion chinez considerat de generația 4++

 

Deocamdată nu există detalii despre modelul “Vigorous Dragon” achiziționat pentru Forțele Aeriene din Pakistan, dar ministrul Rasheed a ținut să precizeze că procurarea aeronavelor J-10 este un răspuns direct la achiziția efectuată de către India și că aceste avioane “sunt cu mult superioare” celor franceze.

Astfel, se poate presupune că avioanele achiziționate sunt modelul J-10C, cea mai recentă și mai modernă versiune a acestui avion de luptă aflat în prezent în producție, sau o versiune derivată a acestuia, adaptată la nevoile Forțelor Aeriene din Pakistan.

J-10C este un avion de luptă modern, agil și puternic, considerat de generația 4++ sau 4,5. Echipat cu un radar cu scanare electronică activă AESA și cu echipament puternic de măsuri contra-electronice (ECM), având o amprentă radar scăzută (RCS - Radar cross-section) și o gamă largă de muniție  inteligentă la dispoziția, avionul poate fi considerat în aceeași ligă cu Rafale.

Dacă declarațiile ministrului se vor îndeplini, J-10C (CE sau CP) ar fi prima aeronavă de luptă aflată în serviciu Forțelor Aeriene din Pakistan care încorporează tehnologia radar AESA, chiar înainte de JF-17 Block III, un avion produs în cooperare cu China.

În funcție de fondurile la dispoziție, Pakistanul va intenționa probabil să operaționalizeze mai multe escadrile de J-10, deoarece nevoile de reechipare ale forțelor sale aeriene sunt mari. Acestea se bazează încă pe un număr mare de F-7 și Mirage, preum și pe mai bine de 40 de F-16 care, în cel mai bun caz, ar putea fi trecute pe termen scurt/mediu la varianta Viper.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel