Pakistanul cere sprijnul ONU pentru soluționarea pașnică a conflictului privind Kașmirul

Pakistanul a cerut, sâmbătă, ONU să joace un rol în prevenirea creșterii tensiunilor în Asia de Sud și ajutor pentru rezolvarea pașnică a litigiilor din Kașmir.

Într-o scrisoare către președintele Consiliului de Securitate al ONU, Amr Abdellatif Aboulatta și către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ministrul de externe Shah Mehmood Qureshi i-a informat "în detaliu cu privire la situația care se înrăutățește în Kașmirul ocupat și care va afecta pacea și securitatea regională", potrivit Radio Pakistan, transmite agenția Anadolu.

El a atras atenția comunității internaționale asupra recentului Ordin de Reorganizare 2020, în Jammu și în Kașmir, cât și a Regulamentului de acordare a certificatelor de domiciliu, despre care a spus că are drept scop schimbarea structurii demografice a zonei disputate.

Catalogând acțiunile drept „ilegale” și care "încălcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și legile internaționale, în special cea de-a patra Convenție de la Geneva", Qureshi a subliniat că „India exploatează situația declanșată de pandemia de COVID-19 pentru a intensifica și mai mult represiunea militară din Kașmirul ocupat”.

Tensiunile între cele două națiuni au crescut, după ce New Delhi a schimbat statutul de ședere pe lungă durată în Jammu și în Kașmir, în luna august a anului trecut, pe fondul unei lupte aeriene între cele două forțe care a avut loc în februarie 2019.

De atunci, forțele de frontieră s-au angajat aproape zilnic în confruntări de-a lungul liniei de control, o frontieră de facto care împarte valea Kașmir între cei doi rivali.

Cei doi vecini s-au confruntat de mai multe ori până acum - în 1948, în 1965 și în 1971. Cea mai recentă confruntare armată a durat trei săptămâni și a avut loc în valea Kargil din Kașmir în 1999.

Citește și: Dispută pentru Kashmir. Pakistanul denunță acțiunea de ”suprimare” a Indiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy