Dispută pentru Kashmir. Pakistanul denunță acțiunea de ”suprimare” a Indiei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasada Pakistanului în România reacționează după ultimele incidente care au avut loc în regiunea Kashmir.

Într-un comunicat emis către DefenseRomania, Pakistanul critică decizia Indiei de a revoca statutul special al statului Jammu si Kashmir, precizând că decizia „pune în pericol situația de securitate deja fragilă din Asia de Sud”. Totodată, decizia Indiei încalcă „legislația internațională și rezoluțiile UNSC”, transmite Islamabadul.

Potrivit sursei citate India a desfășurat 180.000 de trupe în regiune și a emis un ordin prin care se interzice circulaţia publicului în zonă iar serviciile de internet si serviciile de telefonie mobilă au fost suspendate în mai multe locuri din stat. Pakistanul atrage atenția că disputa din Kashmir trebuie rezolvată printr-un plebiscit organizat sub auspiciile ONU, care să stabilească ceea ce populația din regiune dorește.

 

Pakistanul acuză India că dorește să suprime Kashmirul

 

Indienii, în mod evident, încă nu au înțeles realitatea. Kashmirul nu a acceptat niciodată ocupația indiană iar populația nu va renunța niciodată la dreptul de autodeterminare”, ne-a mai transmis ambasada Pakistanului în România.

Mai mult, Pakistanul acuză India că a recurs la deschiderea focului, fapt ce a condus la victime și daune materiale, încălcând astfel armistițiul, totul pentru a „abate atenția de la încălcările grave ale drepturilor omului” din regiunea disputată de cele două state iar toate acestea s-au putut întâmpla deoarece comunitatea internațională a trecut sub tăcere acțiunile Indiei de a suprima Kashmirul.

Sursa citată cere comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a îndemna India să renunțe la măsurile ”unilaterale și iresponsabile” impuse în Kashmir.

Redăm în integralitate comunicatul:

„În ultimele zile , guvernul indian a atins noi dimensiuni în ceea ce privește acțiunile ilegale pe care le-a intreprins in teritoriul ocupat al Kașmirului, punând astfel în pericol situația deja fragilă din Asia de Sud.

La 05 august 2019, printr-un ordin prezidențial, guvernul indian, încălcând dreptul internațional și rezoluțiile UNSC a retras „statutul special” acordat Kashmirului ocupat, garantat prin Constituția Indiei. Mai mult decat atat, India a împărțit Kashmirul indian ocupat în două jumătăți și a avut o încercare nefastă de a schimba modelul demografic din teritoriul ocupat, permițând nerezidenților să-și cumpere orice proprietate acolo. Ca preludiu la acțiunile de mai sus și din reactiile opiniei publice , India a desfășurat, de asemenea, alte 180.000 de trupe în IOK; stare de asediu; internet suspendat, servicii mobile, chiar linii de telefonie; precum și arestarea mai multor lideri din Kashmir, din diferite medii politice și afilieri. Se poate adăuga că rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU (UNSC) interzic în mod clar orice astfel de modificări unilaterale până în prezent; disputa dintre Jammu și Kașmir este rezolvată prin alegeri organizate sub auspiciile ONU, pentru a stabili dorințele poporului din Kashmir. Indienii, în mod evident, nu au înțeles inca , realitatea că acest teritoriu, Kashmir, nu a acceptat niciodată ocupația indiană și nu va renunța niciodată la dreptul lor de bază, al autodeterminarii, cu orice preț sau termeni.

Pentru a abate atenția de la brutalități și încălcări grave ale drepturilor omului, India, ca de obicei, a recurs la incalcarea acordului de incetare a focului de-a lungul liniei de control (LoC), fapt care a dus la mai multe victime și daune asupra civililor din Azad Jammu și Kashmir (AJK).

Pakistanul consideră cu tărie că aceste actiuni intreprinse de India sunt menite să schimbe compoziția demografică existentă în IOK și să transforme majoritatea existentă a populației musulmane de pe teritoriul indian al Kașmirului, într-o minoritate în propria țara. Acest lucru este, de asemenea, conceput sa afecteze negativ orice viitoare alegeri , care a ar avea loc sub auspiciile ONU.

Toate acestea s-au întâmplat deoarece comunitatea internațională a rămas tăcută cu privire la brutalitățile indiene și încălcarea flagrantă a drepturilor omului in lupta Kashmirului pentru dreptul la autodeterminare.

Prin urmare, comunitatea mondială ar trebui să ia în considerare în mod serios situația volatilă din IOK, precum și evoluția evenimentelor mentionate mai sus, menite să afecteze in mod negativ modelul demografic al teritoriului ocupat. De asemenea, ar trebui să ia măsuri urgente menite să descurajeze India de la a lua masuri unilaterale și iresponsabile și să o îndemne, de asemenea, la anularea acțiunilor de mai sus”, precizează Ambasada Pakistanului în România, într-un comunicat emis pe 9 august.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel