Pakistan, intensificare de trupe la granița cu Afganistanul. Noi tensiuni

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Pakistanul intenţionează să desfăşoare mai multe trupe la graniţa sa cu Afganistanul, au indicat joi oficiali, demers ce ar putea provoca tensiuni între cele două ţări vecine, relatează agenţia DPA. 

Potrivit unui oficial din domeniul securităţii, Pakistanul a recrutat şi antrenat din 2015 circa douăzeci de noi batalioane ale forţei paramilitare FC (Frontier Corps) pentru a creşte numărul de patrule care să-i oprească pe militanţii care traversează frontiera militarizată. 

Cel puţin 50.000 de militari sunt instruiţi pentru desfăşurarea de-a lungul unei frontiere de circa 2.500 de km, a afirmat oficialul, care a ţinut să nu-şi dezvăluie identitatea. 

''Aproape jumătate dintre ei şi-au încheiat stagiul de instruire şi unii sunt desfăşuraţi'', a afirmat un al doilea oficial. 

Gard construit la graniță

Un gard este de asemenea construit la graniţă, care a fost trasată când regimul britanic al Indiei a decupat o fâşie din Afganistan în secolul al XIX, fapt ce nu a fost niciodată acceptat de către Kabul. 

Pakistanul şi Afganistanul, doi aliaţi-cheie în războiul SUA împotriva terorismului, acuză fiecare agenţiile de spionaj ale celeilalte că folosesc militanţi islamişti drept intermediari peste linia de graniţă (Durand Line). 

Dar relaţiile tensionate au cunoscut o oarecare ameliorare după ce şeful armatei pakistaneze a promis, în cursul unei vizite anul trecut la Kabul, să ajute Afganistanul să poarte negocieri de pace cu insurgenţii talibani. 

Kabulul pare optimist în ce priveşte perspectivele unui al doilea armistiţiu cu talibanii, despre care analiştii cred că ar putea duce la începerea de negocieri de pace formale. 

Ministerul afgan al Apărării a reacţionat însă cu precauţie la creşterea prezenţei militare pakistaneze la frontieră, spunând că este un demers pozitiv dacă duce la reducerea mişcării militante, menţionând totuşi că toate măsurile de acest fel din trecut nu şi-au atins obiectivul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel