Pakistan acuză SUA că au ”încurajat” India în escaladarea conflictului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ambasadorul Pakistanului la Washington a deplâns miercuri faptul că SUA nu au pus în cauză în mod clar India pentru escaladarea tensiunilor în disputata regiune Kashmir, estimând că poziţia americană ''a încurajat'' autorităţile indiene.

Situaţia s-a agravat între India şi Pakistan, două mari puteri nucleare din Asia de Sud, de când armata indiană a afirmat marţi că a întreprins ''lovituri preventive'' în Pakistan împotriva unei tabere de antrenament a grupării islamiste Jaish-e-Mohammed (JeM), care a revendicat un atentat-sinucigaş sângeros în Kashmirul indian la jumătatea lunii februarie.

După ce a discutat cu omologii săi din cele două ţări, secretarul de stat american Mike Pompeo a făcut apel la ''reţinere'' din partea Indiei şi Pakistanului. Calificând loviturile indiene drept o operaţiune ''contra terorismului'', Pompeo i-a cerut Islamabadului ''să acţioneze în mod semnificativ împotriva grupărilor teroriste care operează pe teritoriul său''.

''Aceasta a fost interpretată şi înţeleasă ca o aprobare a poziţiei indiene şi acest lucru i-a încurajat şi mai mult'', a estimat ambasadorul pakistanez, Asad Majeed Khan, întrebat de către jurnalişti despre declaraţia lui Mike Pompeo.

Situaţia s-a agravat miercuri, cele două ţări declarând că fiecare a doborât avioane ale celeilalte tabere.

Ambasadorul Pakistanului a dat asigurări că ţara sa, din ce în ce mai apropiată de China şi cu relaţii tensionate cu SUA, face apel la o mai mare implicare a diplomaţiei americane pentru reducerea tensiunilor cu India. ''Nu există probabil nici o ţară mai bine plasată decât SUA pentru a avea un rol'' în soluţionarea crizei dintre India şi Pakistan, a estimat ambasadorul pakistanez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel