Pakistan acuză SUA că au ”încurajat” India în escaladarea conflictului

Tudor Curtifan / 28 feb 2019 / 10:36

Ambasadorul Pakistanului la Washington a deplâns miercuri faptul că SUA nu au pus în cauză în mod clar India pentru escaladarea tensiunilor în disputata regiune Kashmir, estimând că poziţia americană ''a încurajat'' autorităţile indiene.

Situaţia s-a agravat între India şi Pakistan, două mari puteri nucleare din Asia de Sud, de când armata indiană a afirmat marţi că a întreprins ''lovituri preventive'' în Pakistan împotriva unei tabere de antrenament a grupării islamiste Jaish-e-Mohammed (JeM), care a revendicat un atentat-sinucigaş sângeros în Kashmirul indian la jumătatea lunii februarie.

După ce a discutat cu omologii săi din cele două ţări, secretarul de stat american Mike Pompeo a făcut apel la ''reţinere'' din partea Indiei şi Pakistanului. Calificând loviturile indiene drept o operaţiune ''contra terorismului'', Pompeo i-a cerut Islamabadului ''să acţioneze în mod semnificativ împotriva grupărilor teroriste care operează pe teritoriul său''.

''Aceasta a fost interpretată şi înţeleasă ca o aprobare a poziţiei indiene şi acest lucru i-a încurajat şi mai mult'', a estimat ambasadorul pakistanez, Asad Majeed Khan, întrebat de către jurnalişti despre declaraţia lui Mike Pompeo.

Situaţia s-a agravat miercuri, cele două ţări declarând că fiecare a doborât avioane ale celeilalte tabere.

Ambasadorul Pakistanului a dat asigurări că ţara sa, din ce în ce mai apropiată de China şi cu relaţii tensionate cu SUA, face apel la o mai mare implicare a diplomaţiei americane pentru reducerea tensiunilor cu India. ''Nu există probabil nici o ţară mai bine plasată decât SUA pentru a avea un rol'' în soluţionarea crizei dintre India şi Pakistan, a estimat ambasadorul pakistanez.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy