Pachetul de iarnă va include Patriot și IRIS-T. Aliații anunță prioritatea 1 pentru Ucraina: Antiaeriana - iar Germania e vârf de lance

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army
Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army

Președintele Volodimir Zelenski participă pentru prima oară la o reuniune a Formatului Ramstein, Grupul de Contact pentru sprijinirea Ucrainei, format în care au fost agreate, până acum, mai toate deciziile majore privind furnizarea de armament pentru Kiev, inclusiv decizia istorică din ianuarie de livrare a tancurilor Leopard și Abrams.

La începutul celei de-a 16-a întâlniri în format Ramstein (Grupul de contact pentru problemele de apărare a Ucrainei), secretarul american al apărării Lloyd Austin, 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat personal la întâlnirea de la Bruxelles, semn al momentului important în care ne aflăm. Cu o contraofensivă ucraineană mai lentă decât ne-am fi dorit, orașele și infrastructura ucraineană trebuie să mai treacă încă o iarnă grea, în fața viitoarelor atacuri cu drone ale Federației Ruse.

De altfel, președintele ucrainean a abordat subiectul apărării antiaeriene chiar și în timpul vizitei din România. ”Trebuie să trecem peste această iarnă. Dacă România ne poate ajuta cu sisteme de apărare antiaeriană, ar fi extraordinar”, declara Zelenski pnetru presa română.

Grupul de contact pentru Ucraina se întrunește aproximativ o dată pe lună și este principalul forum pentru strângerea de contribuții pentru sprijinirea Kievului, fie el militar sau de altă natură.

La începutul celei de-a 16-a întâlniri în format Ramstein, șeful Pentagonului Lloyd Austin a anunțat un ajutor militar suplimentar al SUA pentru Ucraina pentru 200 de milioane de dolari.

De asemenea, SUA  intenționează să înființeze un fond special pentru sprijinirea Ucrainei în acest an în valoare de 1,7 miliarde de euro, din încasările din activele înghețate ale Rusiei în țară.

Gepard - Biroul Federal de Presă al Ministerului apărării - Steffen Kugler

Marți, înaintea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, Ministerul German al Apărării a anunțat un „pachet de iarnă” de ajutor militar pentru Kiev în valoare totală de circa 1 miliard de euro.

Potrivit unui comunicat al ministerului german al apărării, noul pachet de ajutor german include în primul rând apărarea antiaeriană, inclusiv sistemele suplimentare Patriot și IRIS-T.

Pachetul va mai include încă trei sisteme autopropulsate antiaeriene Gepard, 10 tancuri Leopard 1A5 și 15 vehicule blindate, care vor fi în Ucraina „în următoarele câteva săptămâni”.

Ministerul Apărării mai precizează că în luna octombrie, Ucraina va primi sistemele de apărare aeriană promise anterior - al treilea IRIS-T SLM (rază medie) și al doilea IRIS-T SLS (rază scurtă).

Ministerul german al Apărării reamintește că țara este cel mai mare donator de ajutor militar Ucrainei din Europa și al doilea din lume după Statele Unite.

Totodată, Berlinul va finaliza instruirea pentru 10.000 de soldați ucraineni până la sfârșitul anului 2023.

 

Cât de pregătită e Ucraina de iarnă

 

Într-o conversație cu Focus, expertul militar ucrainean Oleg Jdanov notează că Rusia va încerca să folosească sistemul energetic ucrainean ca armă pe tot parcursul iernii.

”Cred că vom trece anul acesta mai ușor decât anul trecut. Avem un sistem de apărare aeriană mai bun, am învățat să ne apărăm, ne-am pregătit provizii.

Ministerul Energiei, am cumpărat 100 de transformatoare de înaltă tensiune pentru restabiliți sistemul de alimentare. 50 sunt stocate în Ucraina, alte 50 sunt în Europa", a spus Jdanov

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel