Ucraina se teme de venirea iernii. Zelenski: Dacă România ne poate ajuta cu sisteme de apărare antiaeriană, ar fi extraordinar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme antiaeriene de tip Kub din serviciul Armatei române. Sursă foto: MapN
Sisteme antiaeriene de tip Kub din serviciul Armatei române. Sursă foto: MapN

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială în România, a declarat că dacă țara noastră ar putea ajuta Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriene ar fi „extraordinar”. În opinia sa România dispune de sisteme pe care Ucraina nu le are, sau le are în număr mic. 

Zelenski a subliniat importanța sistemelor de apărare antiaeriană în contextul în care ocupantul rus atacă infrastructura critică și energetică a Ucrainei, amintind de atacurile din iarna trecută.

Președintele ucrainean a vorbit, totodată, presei din România și despre importanța sprijinului pe care l-a oferit țara noastră, în ciuda faptului că Bucureștiul a secretizat sprijinul militar.

„Am un gând pe care vreau să-l transmit mai departe. Nu e vorba de sprijin militar. Nu avem timpul să ne gândim la toate problemele. La început, inclusiv România, a ajutat și eu am putut să mă concentrez pe câmpul de luptă.

Parte din susținere a fost că România a găzduit refugiații ucraineni”, a subliniat Zelenski.

„Am observat că avem carențe peste tot. Susținerea României a fost extrem de importantă întrucât a completat ceea ce ne lipsea”, mai spune acesta. 

Zelenski a amintit și de deficitul mare de muniție cu care s-a confruntat Ucraina

Solicitările Ucrainei de armament se adresează tuturor statelor occidentale, explică Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat că România a contribuit la ajutorul militar pentru ucraina și a făcut referire la cele 15 tranșe de ajutor, oferit de occidentali prin intermediul Formatului Ramstein.

„Anul trecut apărarea antiaeriană a fost cea mai mare problemă a Ucrainei. Aveam pene de curent, iar în perioada respectivă aveam nevoie de transformatoare electrice și sisteme de apărare antiaeriană”

Astăzi am primit o decizie foarte importantă, vizavi de lucrurile de care avem nevoie.

Trebuie să trecem peste această iarnă. Dacă România ne poate ajuta cu sisteme de apărare antiaeriană, ar fi extraordinar. România are sisteme pe care noi nu avem sau avem prea puține, pentru că noi nu suntem o țară NATO”, a mai spus Zelenski.

 

 

Despre populismul din Europa. Zelenski: Nu apreciați la adevărata valoare apartenența la NATO

 

„Ucraina își dorește să fie parte din UE și NATO. Este ciudat că unii oameni aleg Rusia deși sunt în Uniune Europeană sau NATO.

Acești oameni nu apreciază la adevărata valoare calitatea de membru NATO. Vă doresc pace, nu război, pentru că atunci ați înțelege despre ce vorbesc”, a mai afirmat Zelenski.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel