Pacea, un proces dificil. Armenia acuză Turcia că încearcă să saboteze armistițiul cu Azerbaidjan

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: MoD of Armenia Twitter
Sursă foto: MoD of Armenia Twitter

Teoretic în Nagorno-Karanah a intrat în vigoare încă de alaltăieri de la orele prânzului un fragil armistițiu cu privire la încetarea focului.

Acordul dintre Azerbaidjan și Armenia a fost anunțat de către diplomaţia rusă după negocieri maraton la Moscova între şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku.

Negocierile au durat zece ore.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov afirmase că acordul de încetare a focului va permite "schimbul de prizonieri de război, de alte persoane şi de corpuri ale celor ucişi, în acord cu criteriile Comitetului Crucii Roşii".

Doar că, din păcate, armistițiul e unul extrem de fragil. Oraşul Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabah, a fost sâmbătă seară ţinta unor bombardamente, la doar câteva ore după intrarea în vigoare a încetării focului.

Ambele părți se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.

Totodată, într-o declaraţie, Ministerul de Externe al Turciei a condamnat în termeni fermi atacul cu rachete al Armeniei asupra Ganja, al doilea oraş ca mărime din Azerbaidjan, comis duminică dimineaţa, potrivit Ankarei. Turcia este un aliat apropiat al Azerbaidjanului.

 

Armenia acuză Turcia că încearcă să saboteze încetarea focului în Nagorno-Karabah

 

Armenia răspunde Turciei și acuză Ankara că face tot posibilul să saboteze armistițiul de încetare a focului.

Ca răspuns, MAE armean respinge poziția Turciei și își reiterează acuzele la adresa Ankarei. Erevanul transmite că agresiunea Azerbaidjanului de acum două săptămâni împotriva Republicii Artsakh (n.r. - Nagorno-Karabah) a fost planificată și susținută de Turcia.

Totodată, armenii transmit că Turcia „sponsorizează campanii politice și de dezinformare menite să submineze acordul privind încetarea focului” negociat de Erevan și Baku în Federația Rusă. Potrivit Armeniei, Turcia dorește să saboteze acordul de pace pentru a-și alimenta „ambițiile expansioniste” în regiune.

Erevanul „condamnă cu tărie politica provocatoare” a Ankarei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel