”Pacea dreaptă” a lui Zelenski se vede altfel de la Moscova. Lavrov: Nu avem ce discuta despre cele trei condiții ale ucrainenilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

Trioul de condiții, pe care ucrainenii le repetă ca bază pentru negocierile de pace, probabil nu va fi niciodată acceptat de ruși.

Președintele Zelenski a recunoscut în mai multe rânduri, inclusiv cu prilejul vizitei sale la Washington, că trebuie găsită o formulă pentru o ”pace dreaptă”

Dar ce înseamnă pace dreaptă pentru Ucraina? Pe scurt, de condițiile Kievului se axează pe trioul: respectarea integrității teritoriale (inclusiv cele patru regiuni ocupate + Crimeea), despăgubiri corecte și pedepsirea crimelor de război și a celor de genocid.

Deși Rusia spune că este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, ultimele declarații ale lui Lavrov nu întrevăd prea multe speranțe de negocieri în viitorul apropiat. 

Astfel, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reitereat poziția oficială a Kremlinului - cele patru regiuni din estul Ucrainei fac parte din Rusia, nu vor apărea niciodată în fața unui tribunal de război și nu intenționează să plătească despăgubiri.

„Este clar că Kievul nu este pregătit pentru dialog”, a declarat Lavrov, citat de agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

„Zelenski prezintă diverse idei și „formule de pace”, cultivă iluzia că cu ajutorul Occidentului va realiza retragerea trupelor noastre de pe teritoriul rusesc al regiunilor Donbas (Donețk și Luhansk n.r), Crimeea, Zaporijia și Herson, plata despăgubirilor de către Rusia, capitularea. la tribunale internaţionale şi altele asemenea”, a continuat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit acestuia, aceste trei puncte sunt inacceptabile pentru Moscova. „În asemenea condiții, desigur, nu vom negocia cu nimeni”, a adăugat Lavrov.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a propus luni ca la sfârșitul lunii februarie să aibă loc un summit de pace la ONU, la care Rusia ar putea participa doar dacă se retrage de pe teritoriul ucrainean și acceptă jurisdicția Tribunalului Penal Internațional.

Kremlinul a răspuns, prin gura purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că ucrainenii trebuie să țină cont de „realitatea Rusiei contemporane”, care se presupune că include patru noi regiuni. Se referea la cele pe care Rusia a încercat să le anexeze, încălcând dreptul internațional, la sfârșitul lunii septembrie.

Aceste regiuni "trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani", l-a completat Lavrov, într-un alt interviu difuzat miercuri pe Canalul 1 al televiziunii de stat ruse.

Zelenski și-a prezentat „formula de pace” în zece puncte în timpul unui discurs virtual adresat liderilor mondiali la summitul Grupului celor 20 din noiembrie din Bali, Indonezia.

Formula de pace conține următoarele puncte:

  1. securitate nucleară

  2. siguranța alimentară

  3. securitate energetică

  4. eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților

  5. punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale

  6. retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților 

  7. restabilirea justiției

  8. lupta împotriva distrugerii habitatelor

  9. prevenirea escaladării

  10. confirmarea sfârșitului războiului

 

Citește și: Zelenski, discurs în Congresul Statelor Unite: Banii voştri nu sunt caritate. Sunt o investiţie în securitatea globală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel