Zelenski: Fără compromisuri privind teritoriul. ”Nu va exista niciun Minsk 3” / Biden și Xi Jinping, "opoziție" faţă de orice recurgere la arme nucleare - Summit G20

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În discursul său video adresat participanților la summitul G20, președintele Volodimir Zelenski a spus că războiul se poate termina oricând va dori Rusia.

Președintele a declarat că a sosit timpul să se încheie războiul din Ucraina, dar a adăugat că acest lucru este posibil doar dacă Rusia ar afirma deplina integritate teritorială a Ucrainei, relatează The Guardian.

Propunerile președintelui ucrainean:

  1. Radiațiile și siguranța nucleară. Nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru de radiații. 

  2. A doua provocare este securitatea alimentară. Consider că inițiativa noastră de export de cereale merită să fie prelungită pe termen nelimitat

  3. Al treilea este securitatea energetică. Rusia încearcă să priveze Ucraina, Europa și toți consumatorii de energie din lume de predictibilitate și stabilitate a prețurilor. Președintele Ucrainei a susținut inițiativa G7 de a stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

  4. A patra provocare este eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților .

  5. Al cincilea este punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale. Nu vor exista compromisuri privind suveranitatea, teritoriul și independența Ucrainei. ”Este evident că este imposibil să ai încredere în cuvintele Rusiei și nu va exista niciun Minsk 3, pe care Rusia îl va încălca imediat după încheiere”,

  6. A șasea provocare este retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților. ”Dacă nu vor exista acțiuni adecvate pentru a restabili pacea, atunci aceasta înseamnă că Rusia dorește pur și simplu să vă înșele încă o dată pe toți, să înșele lumea și să înghețe războiul tocmai când înfrângerile lui s-au simțit în mod deosebit”. ”Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală”,

  7. Al șaptelea este dreptatea. ”Am propus deja o rezoluție a Adunării Generale a ONU privind un mecanism internațional de compensare a pagubelor cauzate de războiul rusesc”.

  8. A opta provocare este ecocidul, nevoia de protecție imediată a naturii .

  9. Următorul, al nouălea, este prevenirea escaladării .     ”Sunt sigur că chiar acum este necesar și posibil să se oprească războiul distructiv rusesc”

  10. Și al zecelea punct - fixarea sfârșitului războiului.Când toate măsurile anti-război sunt implementate, când securitatea și justiția încep să fie restabilite, părțile ar trebui să semneze un document care confirmă încheierea războiului.

 

 

Preşedinţii american şi chinez au avut luni o "discuţie sinceră" asupra principalelor subiecte de disensiune 

 

Preşedintele american şi omologul său chinez au convenit asupra "opoziţiei" lor faţă de orice recurgere la arme nucleare în Ucraina, a anunţat Casa Albă, în timp ce Beijingul refuză să condamne invazia rusă.

"Preşedintele Biden şi preşedintele Xi şi-au reiterat acordul asupra faptului că un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată şi nu poate fi niciodată câştigat, şi au subliniat opoziţia lor faţă de orice recurgere sau ameninţare de recurgere la arme nucleare în Ucraina", informează comunicatul Casei Albe.

Cei doi au convenit că secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa în viitorul apropiat în China.

La rândul său, potrivit agenţiei de presă chineze Xinhua, Xi Jinping a declarat că lumea este "suficient de mare" pentru ca SUA şi China să prospere și l-a avertizat pe omologul său american "să nu se depăşească linia roşie" în problema Taiwanului.

"În circumstanţele actuale, China şi SUA împărtăşesc mai multe, nu mai puţine, interese comune", i-a spus Xi lui Biden în timpul întrevederii lor care a durat trei ore şi a avut loc la Bali, în Indonezia, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe chinez.

"Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, fundamentul politic al relaţiilor chinezo-americane şi prima linie roşie ce nu trebuie depăşită în relaţiile chinezo-americane", i-a spus Xi lui Biden.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel