Orihiv, noul punct fierbinte în Ucraina: Distrugerea barajului Kahovka îi dă mână liberă lui Șoigu să transfere cele mai bune unități din Herson înspre Zaporijia și Bahmut

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Frontul din sud-estul Ucrainei, 9 iunie 2023 / Sursa harta: ISW și New York Times
Frontul din sud-estul Ucrainei, 9 iunie 2023 / Sursa harta: ISW și New York Times

Oficialii ucraineni confirmă prima ipoteză lansată imediat după distrugerea barajului de la Nova Kahovka – mutarea de către ruși a unor unități din direcția Herson.

„Conform informațiilor disponibile, a devenit cunoscut faptul că inamicul își mută cele mai pregătite unități de luptă din direcția Herson, în primul rând unități ale pușcașilor marini, trupelor aeromobile și Armata 49”, a precizat Anna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, pe canalul Telegram.

Scopul aruncării în aer a barajului Nova Kahovka este de a restrânge geografia acțiunilor ofensive ale Forțelor Armate ucrainene.

„Prin urmare, obiectivul rușilor de a submina barajul Nova Kahovka devine evident. Astfel, ținând cont de propriile pierderi și rezervele limitate, înțelegând astfel incapacitatea de a respinge ofensiva ucraineană pe diferite direcții, comanda forțelor de ocupație ruse a decis să restrângă geografia posibilă a acțiunilor active ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, precizează Anna Maliar în mesaj.

Prin distrugerea barajului rușii au urmărit atingerea a mai multor obiective, inclusiv alocarea resurselor Forțelor Armate ucrainene în eliminarea consecințelor inundațiilor.

„Subminarea barajul Nova Kahovka a fost efectuată, aparent, cu scopul de a preveni o ofensivă a Forțelor de Apărare ale Ucrainei în direcția Herson și de a elibera rezervele necesare pentru transferul acestora pe direcțiile Zaporojie și Bahmut.

De asemenea, prin distrugerea barajului, conducerea rusă încearcă să devieze o parte din forțele și resursele Forțelor de Apărare ale Ucrainei pentru a elimina dezastrul provocat de om, făcând astfel imposibilă eliberarea teritoriilor ocupate de pe malul stâng al Ucrainei din Regiunea Herson”.

Frontul din sud-estul Ucrainei, 9 iunie 2023 / Sursa harta: ISW și New York Times

Potrivit analiștilor ISW, în ultimele săptămâni, Rusia a adus în zona Zaporijia elemente ale Armatei a 58-a, care par a fi mult mai pregătite decât celelalte forțe ale armatei ruse, prezente în alte secțiuni ale frontului.

Forțele ucrainene din vestul regiunii Zaporijia par să fi obținut câștiguri locale în contraatacurile la sud-vest și sud-est de Orihiv, dar bloggerii ruși susțin că forțele ruse se apără cu succes și folosesc tactici bazate pe: detectarea timpurie a formațiunilor de asalt ucrainene, utilizarea masivă a armelor antitanc, exploatarea teritoriilor din apropierea pozițiilor defensive rusești și utilizarea bruiajului.

Forțele ucrainene au avantaje tactice în atacurile pe timp de noapte datorită echipamentelor furnizate de Occident cu sisteme optice cu viziune pe timp de noapte „excelente”, recunosc și bloggerii ruși.

Comentariul autorului:

Potrivit comunicatului din 5 iunie al Ministerului rus al Apărării, Forțele ucrainene ar fi început, pe 4 iunie, contraofensiva cu un atac masiv cu două brigăzi („șase batalioane mecanizate și două de tancuri”) pe direcția ”Donețk sud, în raionul Vremevsky”.

La nici 12 ore de la comunicat, în primele minute ale zilei de 6 iunie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-o premieră extraordinară, iese să anunțe că forțele ucrainene au mai adus o brigadă pe direcția ”Donețk sud, în raionul Vremevsky” și că o altă brigadă ucraineană a atacat la câțiva km mai la vest.

Ieșirea publică excepțională a lui Șoigu a avut loc doar cu două ore și jumătate înainte de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, parcă anunțând militarii ruși care dețineau centrala electrică să facă ceea ce trebuie. Riscul de interceptare a comunicațiilor cu ordinul de aruncare în aer a barajului era foarte mare și de aceea, cel mai probabil, această cale neobișnuită de transmitere a ordinului a fost convenită cu ceva timp înainte, pentru a fi folosită în situații de mare gravitate.

Astfel, Rusia încearcă să-și șteargă orice probă de netăgăduit care ar putea să o incrimineze în aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel